Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Reinfeldt osynlig - men finns med i bakgrunden som rådgivare

Publicerad 2014-12-03

Sverige står inför en rejäl regeringskris och politiktopparna samlas i riksdagen.

Men M-ledaren Fredrik Reinfeldt ser ut att ha gått upp i rök.

– Han finns med i bakgrunden som rådgivare, men inte som statsministerkandidat, säger en M-källa.

När valet var förlorat meddelade dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt omedelbart sin avgång. Redan på valnatten avslöjade han också att han ska lämna posten som Moderaternas partiordförande. Hans ersättare, av allt att döma gruppledaren Anna Kinberg Batra, ska väljas på extra partistämma den 7 mars 2015.

Sedan valnatten har Reinfeldt varit sparsam med offentliga framträdanden. Han har bland annat besökt FN:s högkvarter i New York och talat på MUF:s stämma.

Samtidigt har det också kommit fram att han ska skriva en bok om sin politiska gärning som ska ges ut av Albert Bonniers förlag i höst.

Vill att han tänker om

Reinfeldt, som tidigare i höstas tackades av i sin sista partiledardebatt, har också sagt att han ska lämna sin riksdagsplats "i närtid" och ta ett år för att ställa om sitt liv.

Att Sverige nu dragits in i en regeringskris har inte inneburit att Reinfeldt blivit mer synlig, trots att han fortfarande leder det största oppositionspartiet. I stället har Anna Kinberg Batra fått axla ett stort ansvar.

Samtidigt vill vissa av hans partikamrater att han tänker om:

"Dags att övertala Reinfeldt att ompröva sitt obegripliga beslut att hoppa av så att han fullt ut kan leda Moderaterna och Alliansen till valseger i det extraval som ser ut att komma", skriver ex-ministern Sven Otto Littorin (M) på Facebook.

”Jobbar på sin bok”

Men när riksdagen i dag röstar om regeringens budget finns Reinfeldt inte heller på plats.

– Jag vet inte riktigt var han är, det står fast att han ska lämna rikdagen i närtid. Han jobbar ju på sin bok som han skriver själv, det tar mycket tid, säger Henrik Sjöström, pressekreterare hos Moderaterna.

Sjöström vill inte kommentera om Reinfeldt är inkopplad i de diskussioner som nu förs i M-toppen om det kaotiska politiska läget.

– De interna diskussionerna stannar internt, säger Henrik Sjöström.

Men enligt vad Aftonbladet erfar finns Reinfeldt med som rådgivare till partitoppen. Men han håller sig i bakgrunden.

– Han är bara där som just rådgivare, inte som chef eller statsministerkandidat. Han menar allvar med att han avgår. I det läge han börjar synas faller det. Då tror folk att han ändrat sig, säger en M-källa.

”Skulle störa processen”

Inom kort väntas valberedningen inom Moderaterna presentera Anna Kinberg Batra som kandidat till att bli Reinfeldts efterträdare. Hon har fått stöd av i stort sett alla av partiets länsförbund.

Samtidigt lyfts det också fram internt inom Moderaterna att den stökiga politiska hösten gör Anna Kinberg Batra gott.

– Det innebär att hon får bra förberedelser inför arbetet som partiledare och förhoppningsvis statsminister. Det vore dumt om Fredrik Reinfeldt skulle lägga sig i för mycket, det skulle störa den processen, säger en källa.

Enligt vad Aftonbladet erfar anser också flera i partiet att det vore ett problem om Reinfeldt nu dök upp samtidigt som flera av hans partikamrater vill ha honom tillbaka.

– Det finns många som vill det, många av de gamla i partiet. Men samtidigt är det många som är arga att han gav sitt besked redan på valnatten, med tanke på det läge som nu råder, säger en M-källa.