Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Fredrik Reinfeldt om sitt liv efter politiken

Publicerad 2014-11-21

SOLLENTUNA. Den avgående M-ledaren Fredrik Reinfeldt håller på att ställa om till ett liv bortom politiken.

Han har precis skrivit på ett bokkontrakt och flyttat hem till Täby igen.

– Det är klart att det är en omställning av livet, säger han.

Tidigare i dag höll Fredrik Reinfeldt tal på Moderata ungdomsförbundets stämma i Sollentuna. Den 7 mars avgår han som partiledare och han planerar att lämna sin plats i riksdagen "i närtid" för att ställa om till en ny tillvaro efter politiken.

Samtidigt pågår nu en intensiv eftervalsdebatt inom Moderaterna, som bland annat rör det faktum att partiet förlorade stora mängder röster till Sverigedemorkraterna. Den diskussionen vill Reinfeldt inte ge sin in i ännu.

– Det pågår en eftervalsanalys som ska titta igenom detta och jag avvaktar deras besked. Jag tycker att man ska ha respekt för att vi har det, säger han.

Men Reinfeldt poängterade att alla jämförelser nu görs med valet 2010, ett historiskt succéval för Moderaterna.

– Då gick vi som parti fram mycket kraftigt. Det gjorde att några väljare valde oss vid det tillfället. Det är väldigt lätt att i efterhand beskriva dem som moderater men så ser inte den moderna väljaren ut. De är mer rörliga och identifierar sig inte alltid med det parti de har röstat på.

Skriver bok och har flyttat

Samtidigt som Moderaterna håller på och byter partiledning och diskuterar vägen framåt håller Reinfeldt på att ställa om till ett nytt liv. Men han är långt ifrån klar med att arbeta.

– Det är klart att det är en omställning av livet. Jag har ju stått och hållit ett tal som handlar om att jag bevakar det som en grund för hur jag tror att många människors liv kan se ut. Man måste också kunna hantera förändring och omställning och det är jag i början av. Det är ett år av omställning det handlar om, sedan får jag se vad jag gör när det är färdigt, säger han.

Reinfeldt har tidigare berättat att han vill skriva en bok om sin politiska gärning. I dag stod det klart att det blir Albert Bonniers förlag som ger ut boken i höst.

Men själva skrivandet är han inte i gång med än och boken har ännu ingen titel.

– Jag har allt arbete framför mig. Boken ska handla om mitt politiska liv och den gärning jag fått vara med om. Jag hoppas att känslan ska vara att man läser den här boken och lär sig väldig mycket av modern politik på olika nivåer. Dessutom kommer man att möta en del av den bästa form av kritik som existerar i mänskligheten, nämligen självkritik, säger han.

Vill inte kommentera nya M-ledaren

I och med sitt nya liv ska Reinfeldt inte bara byta jobb. Han har dessutom flyttat.

– Jag har sedan en tid tillbaka lämnat Sagerska och bor nu i den utomordentligt vackra förorten Täby, säger han.

Lägenheten, en trerummare i Täby Centrum, köpte Reinfeldt redan 2013.

Av allt att döma blir det Anna Kinberg Batra som tar över som M-ledare. Men Reinfeldt vill ännu inte berätta vad han anser om henne. 2010 utnämnde han Kinberg Batra till gruppledare och ekonomisk talesperson i riksdagen.

– Jag tycker jag ska visa respekt för den nomineringsprocess som pågår och därför inte uttrycka några uppfattningar av respekt för att den här processen inte är färdig. Så får jag återkomma till det när det är mer klart vem som kommer följa.