Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Arresteringsorder utfärdad mot Högström

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-02

Misstänks ha stulit skylten "Arbeit macht frei

Polsk polis tror att den avhoppade nazistledaren Anders Högström är hjärnan bakom stölden av Auschwitz-skylten ”Arbeit macht frei”.

I dag utfärdade en domstol i Krakow en europeisk arresteringsorder mot svensken.

rikskändis Anders Högström, 34, hyllades som hjälte när han hoppade av som nazistledare. I dag berättar han om sin inblandning i kuppen då Auschwitz-skylten stals.

Det är nyhetsbyrån AP som rapporterar att en polsk domstol i dag utfärdat ordern som gäller inom EU.

Polisen misstänker att Anders Högström, 34, är hjärnan bakom den över världen uppmärksammade stölden då en av de mest kända och hatade symbolerna för nazismen stals; skylten över inpasseringen till koncentrationslägret Auschwitz med texten: ”Arbeit macht frei”.

Misstänkt för anstiftan

Förra veckan sa regiondomstolen i Krakow nej när den polska polisen ville gripa Högström på grund av att åklagarens ansökan inte var komplett. Bland annat saknades förnamnen på Högströms föräldrar. Men nu ska buden ha ändrats.

Enligt polska medier är den avhoppade nazistledaren misstänkt för anstiftan till skyltstölden och riskerar upp till tio års fängelse.

Styckades i tre delar

Två av de gripna polackerna har pekat ut Anders Högström som uppdragsgivare, men själv menar han att han tvärtemot har hjälpt polisen och sett till att skylten kom tillbaka.

Den uppmärksammade stölden ägde rum i december. Den fem meter långa och 40 kilo tunga järnsmidesskylten hade delvis skruvats och delvis slitits ner, burits 300 meter genom ett sönderklippt staket och sedan lastats ombord på ett fordon. Skylten hittades senare styckad i tre bitar och flera män greps.

Beredd på nya förhör

Den svenska utredningen leds av åklagare Agneta Hilding Qvarnström. Hon satt på tisdagseftermiddagen upptagen i ett möte och kunde inte kommentera kravet från de polska myndigheterna.

Anders Högström har tidigare sagt att han är beredd på nya förhör med både den polska och svenska polisen:

– Är det så att de vill prata med mig så gör jag det.