Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Forskare: Ozonlagret har börjat läka

Publicerad 2016-07-01

Ozonlagret läker – hålet över Antarktis har krympt.

För första gången finns nu tydliga bevis på att ozonlagret börjar återhämta sig. Bakgrunden är att ämnet freon stoppades globalt, enligt en studie som presenteras i tidskriften Science.

– Ozonlagret har nu börjat återhämta sig ovanför Antarktis, säger Anja Schmidt vid Leeds-universitetet till videnskab.dk.

I mitten av 80-talet hördes de första stora larmen om att ozonlagret, som skyddar jorden från solens farliga UV-strålar, höll på att förstöras.

Om 100 år skulle ozonlagret vara helt borta, och den stora anledningen var skadliga gaser från freon som fanns i exempelvis sprayburkar och kylskåp.

Hålet krymper

Enligt danska videnskab.dk ser forskarna nu, tre årtionden senare, en ljusning. Anledningen är det avtal kallat Montrealprotokollen som skrevs under av världens länder 1987 för att stoppa användningen av freon.

– Ozonlagret har nu börjat återhämta sig över Antarktis, säger Anja Schmidt vid Leeds-universitetet i Storbritannien, en av forskarna bakom en ny studie, till videnskab.dk.

Hon fortsätter:

– Vår studie visar att Montrealprotokollen är en succé, som gett en lösning på ett globalt miljöproblem.

Helt återhämtat 2050

Med hjälp av väderballonger och satelliter har Schmidt och hennes kollegor analyserat ozonlagret åren 2000-2015 och visat att hålet över Antarktis krympt.

Enligt Vetenskapsradion kan hålet vara helt läkt år 2050. Något som helt beror på hur snabbt politikerna agerade efter att hålet först upptäcktes 1985.

– Det är förvånansvärt hur snabbt det gick genom den politiska arenan. Det är en solskenshistoria i dubbel bemärkelse, säger Weine Josefsson, klimatolog vid SMHI, till Vetenskapsradion.

Följ ämnen i artikeln