Amerikanskt jetplan i flottan har kraschat

Uppdaterad 2012-04-07 | Publicerad 2012-04-06

Minst nio personer skadade

Ett jetplan tillhörande den amerikanska flottan kraschade på fredagen i ett bostadsområde i Virginia.

Nio personer är skadade – och minst tre invånare på ett äldreboende saknas efter olyckan.

Tidigt på lördagen kammade räddningspersonal fortfarande igenom vrakresterna.

Stridsflygplanet störtade i närheten av Virginia Beach i delstaten Virginia strax efter 19-tiden och kraschade in i ett lägenhetskomplex kort efter starten. Förutom huset som planet körde in i började även fyra närliggande hus att brinna, enligt CNN.

Hittades fastspänd

Jetplanet av modell F/A-18 tillhörde den amerikanska flottan och var ute på träning från flygbasen i Virginia Beach, Naval Air Station Oceana. Ombord fanns två piloter som lyckades skjuta ut sig från planet innan kraschen.

Ena piloten hittades av en volontär. Då låg piloten på marken och fallskärmen hängde från byggnaden.

– Han sa ”Ursäkta att jag kraschade i din byggnad”. Piloten var i chock och fortfarande fastspänd i sitt säte, säger Pat Kavanaugh, volontär i räddningsstyrkan, till CNN.

Båda piloterna fördes till sjukhus med okända skador, enligt 13News.

"Gäng pensionärer"

Totalt skadades minst nio personer, däribland en polisman. Dessutom saknades tre invånare från ett äldreboende i tvåvåningshuset där planet kraschade.

Stora delar av byggnaden förstördes i olyckan.

– Jag fick höra att det var ett gäng pensionärer som bor i byggnaden. Det oroar mig mycket, säger vittnet Zack Zapatero till CNN.

Tömdes på bränsle

Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan.

– Vi kommer genomföra en fullständig undersökning av orsaken till detta missöde och dela all information vi har så fort vi kan göra det, säger befälhavaren John C. Harvey Jr vid flottan i ett uttalande, enligt 13News.

Enligt ögonvittnen till CNN tömdes stridsflygplanet på bränsle och flög väldigt lågt med nosen pekandes uppåt innan olyckan. Motorn ska även ha låtit ansträngd.

Manövern kan ha förebyggt ett ännu värre senario. Bruce Nedelka, chef på Virginia Beachs räddningstjänst, uppger för Sky News att planet kunde ha blivit ett massivt eldklot.