Sista spåret efter försvunne 26-åringen

Publicerad 2012-05-19

En vit Ford Mustang hittades två mil väster om Jokkmokk.

Den tjeckiske 26-åringen sågs vid lyxbilen vid lunchtid i lördags – det är sista spåret efter honom.

Tidigare hade han fångats på bild när han tankade i Jönköping.

Nu pekar allt på att han rest ensam.

Den försvunne 26-åringen.

Den tjeckiska bilen, en Ford Mustang GT Cabriolet, hittades övergiven utanför Jokkmokk förra lördagen.

Sågs vid bilen

Nycklarna satt i, körkort och pengar låg kvar i bilen. Men fortfarande finns inga spår efter den 26-årige tjeckiske föraren.

Nu avslöjar polisen att mannen setts vid bilen.

– Vi har en vittnesuppgift från när bilen anträffades vid lunchtid i lördags. Personen som anmälde det hade även sett en man utanför bilen, säger förundersökningsledare Per Wahlström, till Norrländska socialdemokraten.

Men ingen har sett mannen lämna platsen.

– Sammantaget tyder det på att han finns kvar någonstans i området kring där han senast var synlig, men vi håller fortfarande alla dörrar öppna, säger Per Wahlström i ett pressmeddelande.

Har kartlagt resan

Med hjälp av den dolda gps som fanns i hyrbilen har mannens 260 mil långa resa från Tjeckien till Norrbotten kunnat kartläggas.

Polisen har tidigare fått in uppgifter om att andra utländska bilar setts i samband med att Mustangen kört förbi och därför trott att 26-åringen plockades upp och fortsatte färden med kompisar.

Efter att ha kontrollerat övervakningsfilmer från bensinstationer längs färdvägen och hört vittnen utesluter nu polisen det.

– Tillsammans med vittnesuppgifter och tips som vi bearbetat kan vi konstatera att mannen färdats ensammen, säger Per Wahlström.

Kontakt med Europol

Sökandet av 26-åringen har inte gett några resultat och polisen har nu avbrutit räddningsinsatsen.

– Nu fortsätter vi att bearbeta tips och ta hand om nya tips som kommer in. Vi har också kontakt med Europol som i sin tur har kontakt med anhöriga, säger Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på Norrbottenspolisen.

26-åringen är dock inte internationellt efterlyst och polisen misstänker i nuläget inte att han utsatts för ett brott.

Polisen har undersökt bilen som nu har hämtats tillbaka till Tjeckien av biluthyrningsfirman i Brno. Bilen var sedan tidigare anmäld stulen. Enligt förarens körkort kommer han från samma stad i Tjeckien.