Nycklarna satt kvar i hans lyxbil

Publicerad 2012-05-14

Lyxbilen ett mysterium – 26-årige föraren spårlöst borta utanför Jokkmokk

Den tjeckiska lyxbilen stod övergiven mitt i vildmarken.

Nycklarna satt i, körkort och pengar låg kvar.

Men den 26-årige ­föraren är spårlöst försvunnen.

Mysteriet med den tjeckiska lyxbilen förbryllar ­hela bygden.

En förbipasserande hittade fordonet, en Ford Mustang cabriolet, två mil väster om Jokkmokk i förrgår morse. Bilen stod i en korsning mellan en liten skogsväg och den lite större­ länsvägen mellan Jokkmokk och Piteå.

Omgiven av skog

Ena hjulet var fastkilat i snön vid vägkanten. Det låg några hundralappar mellan framsätena, ett körkort i framsätet och nyckeln satt i tändningen. Men annars fanns inga spår efter vare sig förare eller passagerare.

– Det är en ödslig plats som är omgiven av djup barrskog och det är åtta ­kilometer till närmsta hus, säger Johan Winka från Jokkmokk, som var en av de första på plats.

Inga fotspår

Björn Westerberg på polisen i Jokkmokk kallades till fyndplatsen i förrgår. Förutom föremålen i bilen noterade han att det låg en bogserlina i en obruten ­förpackning bakom bilen, och att varningsblinkern var påslagen. Men också att det inte fanns några fotspår i snön, som fortfarande täcker marken i området.

– Det hängde en telefonledning över vägen eftersom de håller på att byta ut stolparna. Jag tror att föraren försökte väja för den, och hamnade i diket. Men den som körde har inte ens försökt lägga i backen, det såg jag på jordspåren. Det var inga problem för mig att backa loss bilen, säger Björn Westerberg.

Körkortet i bilen visade sig tillhöra en 26-årig man från staden Brno i Tjeckien. Bilen är anmäld stulen av en hyrbilsfirma i samma stad för några dagar sedan.

– Mannen är inte dömd för några brott. Tjeckiska polisen har pratat med hans mamma, men de bor inte tillsammans och hon hade ingen aning om vad som ­hade hänt eller varför han åkte hit, säger Anders Calderäng, vakthavande befäl på Norrbottenspolisen.

Letat med hundpatrull

En annan märklig detalj är att bilen passerade över Öresundsbron tidigt fredags. Den har alltså färdats genom i princip hela Sverige­, 160 mil, på lite mer än ett dygn.

– Om det är mannen från Brno som har kört bilen har han gjort en jäkla resa. Och den slutade på en skogsväg utanför Jokkmokk av alla ställen, säger Anders Calderäng.

Polisen har sökt efter 26-åringen i skogarna, både med hundpatrull och med helikopter, utan resultat.

Kan ha fått skjuts

Björn Westerberg har en egen teori om vad som har skett:

– Han har ju tagit fram bogserlinan, och det tyder på att någon annan har stannat för att hjälpa ­honom. Jag tror att han har fått skjuts därifrån. Sedan kan man bara spekulera i vad som har hänt.

Den mystiska bilen har varit det stora samtalsämnet i Jokkmokk i helgen.

– Men ingen jag har pratat med har sett den passera, säger ­Johan Winka.

ANNONS