Kattkampanj tvingade politiker under jorden

Publicerad 2012-08-22

En politiker i Ukraina tvingades gå under jorden efter den här kampanjbilden.

En gammal gumma och hennes katt har oväntat blivit huvudfigurer i valkampanjen i Ukraina.

Men kampanjen uppskattas inte av det regerande Regionpartiet.

Nu har politikern bakom den tvingats gå under jorden.

Om drygt två månader är det parlamentsval i Ukraina och valkampanjen har officiellt inletts.

Men de senaste dagarna har den helt tagits över av en gumma och hennes katt, rapporterar Ekot.

Spred sig snabbt

På stora affischer sågs den gamla gumman med en blommig huckle med sin katt. Texten under bilden löd: ”Nu när mitt barnbarn tänker rösta på Regionpartiet får katten ärva mitt hus.”

Kampanjen började i Dnipropetrovsregionen i östra Ukraina, ett fäste för regerande Regionspartiet och den sittande presidenten Viktor Janukovitjs. Den har spridit sig snabbt, främst via sociala medier där gumman och katten bland annat fått en egen Facebook-sida. Rysk tv har rapporterat om att Ukraina fått sin egen variant av ”Pussy riot”.

”Väntat från en sjuk makt”

Men plakaten har rivits ner och mannen bakom kampanjen, Maksim Golosnoj, har tvingats gå under jorden och säger att han jagas av polisen av politiska skäl.

– Jag hade väntat mig att det skulle bli ett sådant här svar från en sjuk makt, utan humor, säger han till ukrainska tv-kanal 5 när de lyckas hitta honom, uppger Ekot.

31-årige Golosnoj kandiderar själv i valet. Han har tidigare varit medlem i Regionpartiet, men ställer nu upp som oberoende kandidat.

Gumman är ryska

Under en tid var han ledare för en liten kommun i regionen, då han bland annat drev kampanjer mot illegal vodkatillverkning och handel.

Ekot uppger att katten Mischka som ses i kampanjen är död, men att hans matte Anna Ivanova Tretjakova lever. Hon är dock inte från Ukraina utan bor i en rysk by och tycks vara helt omedveten om sin nya kändisstatus i Ukraina.

Fotot på henne och katten ska ha tagits av turister och lagts ut på nätet.