"Jag ser mig som en långsiktig ledare"

Publicerad 2012-02-04

S-ledaren Stefan Löfven om nya jobbet, frågorna han brinner för och relationen till sin mamma

Han är socialdemokraternas nya partiledare och inom politiken just nu.

Om han själv får bestämma kommer han sitta länge på sin post.

– Formellt är det kongressens beslut att utse partiordförande. Men jag har inte ställt upp nu för att kliva av per automatik. Jag ser gärna ett längre partiledarskap, säger han till TV4 Nyhetsmorgon.

I grunden är Stefan Löfven svetsare och han har jobbat fackligt i över 30 år. 1995 anställdes han som ombud hos IF Metall och 2006 valdes han till fackförbundets ordförande.

Sedan en vecka tillbaka är han ny S-ledare. Han outades av sin egen mamma Iris Melander, 82.

– Han ringde i går och berättade det, men sa att det skulle vara hemligt till och med på fredag, sa hon.

Tar det med ro

Att mamma skvallrade för tidningarna, tar Stefan Löfven med ro.

– Klart jag ville ringa till min mamma när en sådan stor sak händer. Det ska hon känna till. Det gick bra. jag vill fortfarande komma hem och få fläskpannkaka. Det gäller att ha en bra relation där, säger Stefan Löfven till TV4 Nyhetsmorgon.

Han har under sin uppväxt sett hur arbetslösheten under en period påverkade hans pappa och familjen. I egenskap av IF Metalls ordförande har han sett oron i människors ögon.

För Nyhetsmorgon berättar Stefan Löfven att han vill ta tag i jobbfrågan och skapa en politik för "arbetare, tjänstemän och akademiker" för att få fler jobb.

Privata vårdbolag på agendan

Jobben står i centrum även när det gäller kärnkraftsfrågan. Om kärnkraften ska avvecklas, måste hänsyn tas både till industri och jobb. Han tror på en blocköverskridande överenskommelse vad gäller energifrågan och säger att det är "oerhört viktigt" med en sådan.

Vad gäller riskkapitalbolagens vinster från vårdbolagen, tänker han sätta stopp för dem.

– Skattepengar som går in i vård och omsorg ska inte gå till något annat än just vård och omsorg. Vi har legat på regeringen för att stoppa det vansinniga i att pengarna går till skatteparadisen.

ANNONS