Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Renoverade för 140 miljoner – kritiseras för ny ”brandpool”

Publicerad 2013-11-30

Jacob Zuma har tagit sig vatten över huvudet.

När Sydafrikas president hävdade att hans privata bostad behövde pool nära för att minska risken vid brand reagerade landets korruptionsmyndighet.

Nu råds han att själv stå för delar av kostnaden efter en renovering på 140 miljoner kronor.

Renoveringen av president Jacob Zumas privata bostad har skapat en kritikstorm i Sydafrika.

Under ombyggnationerna har det bland annat byggts en amfiteater, en boskapsinhägnad och bostäder för Zumas släktingar.

Allt ska ha uppdagats i en rapport från landets korruptionsmyndighet där man beräknat att renoveringen kostat 215 miljoner rand, nästan 140 miljoner kronor.

Överflöd

Rapporten har fått det talande namnet Opulence on a Grand Scale, ungefär ”Grandios överflöd”, enligt sydafrikanska tidningen The Mail and Guardian.

Det ska även ha byggts en stor swimmingpool som i dokumentation beskrivs som en ”brandpool” då den även ska verka som vattenreservoar för brandbekämpning, trots att en sådan redan finns i närheten.

Presidenten har redan tidigare försvarat byggnationerna och hävdat att det handlar om att uppdatera säkerheten i hemmet. Det som han byggt för privat bruk menar han att han betalat själv.

– Alla byggnader och alla rum vi använder i residenset byggdes av oss själva som familj och inte av myndigheter, sa Zuma i parlamentet i november förra året, enligt The Mail and Guardian.

Mycket kritik

Men i den nya rapporten hävdas att det i själva verket är skattebetalarna som fått stå för hela notan, och stark kritik har riktats mot Zuma från både allmänhet och politisk opposition.

I rapporten är man även kritisk till att 20 bostäder för poliser, en vårdklinik och två landningsplattor för helikoptrar byggts på Zumas mark, i stället för i samhället bredvid där det kunnat komma lokalbefolkningen till nytta.

President Zuma eller hans stab har inte velat svara på frågor angående den kritiska rapporten.