Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

22-åringen mötte föräldrarna i rätten

Publicerad 2013-11-06

PITEÅ. Vid tre tillfällen har 22-åringen sovit över hemma hos Vatchareeyas familj.

I dag mötte den misstänkte mördaren hennes mamma och styvpappa igen – nu i tingsrätten.

– Livet har blivit totalt meningslöst efter hennes död, säger mamman genom sitt målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz.

Den 22-årige mannen stirrar ner i bordsskivan framför sig som om han stålsatt sig för att inte snegla åt vänster där Vatchareeyas mamma och styvpappa sitter.

För några år sedan kände de den unge mannen som dotterns pojkvän. Han var hemma hos familjen vid några tillfällen innan kärleksrelationen tog slut.

Nu sitter de några meter från varandra i rättssalen. Han är misstänkt för att ha mördat Vatchareeya och därefter styckat och gömt hennes kropp.

Lämnar i gråt

Mamman är tillbaka i Sverige för att vara med under rättegången som avhandlar dotterns död. Efter mordet reste hon till hemlandet Thailand och tillbringade flera månader där.

– Hon orkade inte höra allt som skrivs. Hon behövde sörja och bearbeta och därför reste hon hem till Thailand. Där bodde hon i ett tempel och sörjde och bad för sin dotter, säger Elisabeth Massi Fritz.

I rättssalen tvingas mamman nu se maskerade bilder på sin dotters styckade kropp.

En kriminaltekniker redogör med saklig röst hur kroppsdelarna avlägsnats och tvättats.

Senare konstaterar en rättsläkare att Vatchareeyas dödskamp pågick under en längre tid.

– Skadorna tyder på att det var en utdragen process, säger hon.

Vid ett tillfälle blir det för mycket för mamman. Hon rusar gråtande ut från salen.

Högre skadestånd

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz åberopar ett högre skadestånd än vad som är praxis i samband med morddomar och understryker den enorma chocken och det trauma som drabbat Vatchareeyas anhöriga.

– Åtalet hör till den kategori som motiverar ett betydligt högre belopp än 50 000 till 75 000 kronor som är praxis.

Elisabeth Massi Fritz kommer att återkomma till vilket skadeståndsbelopp hon yrkar i samband med sin plädering.

”Omöjlig mördare”

När 22-åringens advokat Bo Forssberg håller sin sakframställan inleder han med att beskriva sin klient som en vänlig och omtänksam person som periodvis haft en mycket svår uppväxt.

– Han utsattes för extrem mobbning under delar av sin skoltid och han har mått mycket dåligt, det ledde till att man gjorde en psykiatrisk utredning, säger Forssberg.

22-åringen fick diagnosen Asperger och ADD och det är just funktionsnedsättningarna som gör honom till en omöjlig mördare, menar advokaten.

– Jag är övertygad om att min klient är oskyldig. Han har inte förmåga att utföra det här och han har definitivt inte förmåga att städa bort spåren efter sig om han skulle ha gjort det.

Bo Forsberg slår i sin sakframställan återigen fast att det inte finns något mordvapen som binder hans klient till mordet. Inte heller har polisen påträffat en mordplats eller styckningsplats.

”Inte utrett fullt ut”

Forssberg anser att åklagarna har låst sig fast vid att hans klient är mördaren utan att utreda andra potentiella gärningsmän.

Han pekar på den man i 50-årsåldern som Vatchareeya haft en kärleksrelation med och som hon fortfarande vid tiden för försvinnandet hade en intensiv sms-kontakt med.

– Jag har frågat åklagarna om han har toppsats eller om man tagits hans fingeravtryck eller undersökt den stuga han nyttjar, men fått svaret att han inte är delgiven misstanke om brott, säger Forssberg.