Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Lööf - ett hållbart val

Publicerad 2013-09-19

KARLSTAD. Annie Lööf, 30, har varit ifrågasatt och stått mitt i stormens öga.

Men hennes parti ser henne som "ett hållbart val".

I kväll omvaldes hon som Centerledare för två år framåt med ett rungande ja.

Just nu pågår Centerstämman med devisen "Ett hållbart val". Under de fyra dagarna i Karlstad ska de 521 ombuden bland annat behandla nästan 600 motioner som lämnats in.

Men under stämman genomförs också en rad personval.

Mest uppmärksammat förstås omvalet av Annie Lööf, som för första gången utsågs till partiledare i september 2011.

Rungande ja

Under sina hittills två år i Centertoppen har Lööf fått hantera ett parti i kris, både till följd av svaga opinionssiffror och efter interna strider till följd av den uppmärksammade idéprogramsdebatten tidigare.

Ofta har hon också själv blivit i frågasatt - men i sitt eget parti tycks hon ha ett grundmurat förtroende. Hon omvaldes på stämman med ett rungande ja och gratulerades med blommor som lämnades över av ungdomsförbundets ordförande Hanna Wagenius, CUF.

Före valet skrev Annie Lööf på twitter:

"har belönat mig själv med en riktigt härlig springrunda i de värmländska skogarna! Skönt. Om en stund fortsätter stämmoförhandlingarna!".

Även Annie Lööfs närmaste i partiledningen, Anders W Jonsson och Anna-Karin Hatt, omvaldes utan diskussion till förste vice respektive andre vice ordförande.

Under kvällen stod också klart att Annie Lööf fortsatt får behålla den lön hon har från partiet för sin roll som ordförande. Utöver den har hon också lön som näringsminister i Alliansregeringen. Förslag fanns om att statsråd inte skulle få någon ersättning från partiet men detta röstades ned.