Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Beviljar resning i Marina-fallet

Publicerad 2013-11-01

Mordet på Marina Johansson, 31, tas upp i en ny rättegång.

I dag meddelade Högsta domstolen att man beviljar resning i målet.

Nu har ex-pojkvännen gripits.

Marina Johansson försvann i slutet av juli 2010 från sitt hem i Spekeröd. Polisen misstänkte tidigt att hon mördats och ett par dagar efter att hon anmälts försvunnen greps hennes i dag 40-årige ex-pojkvän för mord.

Han åtalades för brottet men friades av både tingsrätten och hovrätten. Rätten ansåg inte att åklagaren kunde bevisa att han låg bakom mordet. Bland annat hade man aldrig hittat Marinas kropp.

Tas upp igen

Först fyra månader efter att den sista förhandlingen avslutades hittades Marinas kropp och vid obduktionen fastställdes det att hon skjutits i huvudet på nära håll.

– Vid den ursprungliga rättegången fanns inte kroppen vilket öppnade upp för alternativa skeenden. När man gjorde fynden föll en del pusselbitar på plats, säger överåklagare Björn Ericsson.

Ett år efter att kroppen hittades begärde Riksåklagaren resning i Högsta domstolen.

De fem ledamöterna i Högsta domstolen har under de senaste veckorna gått igenom fallet.

På fredagsmorgonen meddelades beslutet: Resning beviljas och fallet ska tas upp i en ny rättegång.

– Vi anser att det är sannolikt att hovrätten skulle ha dömt honom om den nya bevisningen som kommit fram hade funnits under rättegången. Det är inte klarlagt att de skulle ha fällt honom, men sannolikt, säger justitierådet Göran Lambertz om varför man beviljar resning.

"Är väldigt ovanligt"

40-åringen, som hela tiden nekat till anklagelserna, häktades i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet på Marina. Senare på fredagsförmiddagen greps han i sin bostad i Värmland.

Att Högsta domstolen ger klartecken för en resning är mycket ovanligt - speciellt om den åtalade redan friats.

– Att man beviljar resning till nackdel för den som är friad är väldigt ovanligt. Det är inte unikt, men det förekommer inte ofta, säger Göran Lambertz.

Enligt honom sker det kanske någon gång vart femte år eller så, även om det de senaste åren hänt ett par gånger. För två år sedan beviljades resning i ett mordärende i Högsby och i februari i år beviljades resning i ett ärende där den misstänkte friades av rätten för tolv år sedan. Anledningen till att resning beviljades i det målet var att den friade mannen plötsligt erkänt dådet.

Högsta domstolen var inte enig i sin bedömning att bevilja resning i Marina-fallet. Två av ledamöterna ansåg att Riksåklagarens begäran om resning skulle avslås.

– De tyckte inte att den här nya bevisningen är avgörande, säger Göran Lambertz.

Kritisk till polisen

Målet kommer att prövas i hovrätten för västra Sverige i Göteborg, men det är inte klart när förhandlingen kommer att äga rum.

Chefsåklagare Urban Svenkvist, som är den som tilldelats målet framgent, säger till P4 Göteborg att han tror att 40-åringen kommer att dömas för mordet.

– Jag bedömer chanserna som goda att han kommer att bli dömd den här gången, säger han.

Polisprofessor Leif GW Persson välkomnar HD:s beslut.

– Beslutet är ett uttryck för hur man ser på sakfrågan. Allmänt sett kan man säga att får man resning, till förmån eller men för den misstänkte, då är det tungt. Det är väldigt svårt att få resning beroende på orubblighetsprincipen, som handlar om att domar i princip ska vara orubbliga. I det här fallet så var det väl polisen som begick fel och nu får man en chans att rätta till det, säger han till TT.

Han är kritisk mot hur polisen arbetade med fallet.

– Göteborgspolisen är normalt ganska duktiga. Det där var en jävla tala som de gjorde, säger Leif GW Persson till TT.