793 döda på ett dygn: Kommer snart inte kunna hjälpa de sjuka

Uppdaterad 2020-03-22 | Publicerad 2020-03-21

Dödssiffrorna i Italien fortsätter att stiga.

Under lördagen rapporteras 793 döda – på ett dygn.

Sammanlagt har nu närmare 5 000 personer dött av covid-19 i Italien.

Inget land har drabbats så hårt av det nya coronaviruset som Italien.

Dödssiffrorna i landet ökar med flera hundra per dag.

Under lördagsdygnet rapporterades en ny makaber siffra i Italien: 793 döda. Dygnet innan dog 627 smittade. Dygnet innan dess var siffran 475 personer. Och det är inte bara äldre bland de som avlidit, enligt det italienska hälsoministeriet ISS. Ett drygt 40-tal har varit under 50 år, dock har det funnits underliggande sjukdomar i de flesta fallen.

Totalt har 4 825 människor i Italien dött i den pågående coronapandemin. Den siffran överstiger det sammanlagda antalet döda i Kina och Iran, de två länder som drabbats hårdast efter Italien.

Kistor med döda italienare transporteras till kyrkogården av personal i skyddsutrustning.

Akut brist

Värst drabbad är Lombardiet i norra delen av landet. Här återfinns 60 procent av landets dödsfall.

– Tyvärr går antalet smittade inte ner. Inom kort kommer vi inte kunna hjälpa de som blir sjuka, sa Attilio Fontana, regionen Lombardiets president, på en presskonferens i förrgår.

Italien har infört allt hårdare restriktioner de senaste två veckorna – utan att det gett tillräcklig effekt. Enligt AP är sjukhus i Lombardiet överfulla av patienter och det råder akut brist på respiratorer.

Många menar att italienarna har varit för dåliga på att följa förbuden. Anonymiserade uppgifter från landets två största mobiloperatörer, Vodafone och Tim, visar att 40 procent av befolkningen inte följer restriktionerna. Tvärtom, de har rört sig utanför hemmet på ett "oacceptabelt sätt", enligt TT.

Kistor står i en kyrka i närheten av Bergamo i norra Italien, i väntan på att begravningarna ska äga rum.

”Inte tillräckligt stränga”

Situationen bekräftas av kinesiska experter på smittspridning som kom till Italien förra veckan. Gruppens leds av Yang Huichuan, vice ordförande för kinesiska Röda Korset. Han är mycket kritisk till det han sett, skriver TT.

– De allmänna kommunikationerna är fortfarande i gång, mycket folk rör sig på gatorna och på hotellen förekommer middagar och fester, sa han på en presskonferens.

– De åtgärder man har införlivat här är inte tillräckligt stränga. Om man inte ändrar sätt att ta sig an det här problemet kommer viruset att fortsätta spridas.

40 000 har polisanmälts

Myndigheterna i Lombardiet har nu skärpt tonen. Hittills har över 40 000 personer polisanmälts för att ha brutit mot restriktionerna, enligt brittiska Independent.

– Om man har svårt att förstå det vi säger, måste vi ta till mer aggressiva metoder, sa Attilio Fontana i förrgår.

Den italienska regeringen har även gått med på att militär sätts in för att se till att restriktionerna följs.

– 114 soldater kommer vara på marken i Lombardiet. Det är fortfarande för lite, men det är positivt, sa Attilio Fontana.

Italiensk polis stannar bilar vid en vägspärr utanför för att kontrollera att de passerande har en godtagbar ursäkt att röra sig i staden.

Följ ämnen i artikeln