Allas ansvar att trafiken fungerar i höst

TT

Publicerad 2020-08-13

Helena Leufstadius, vd, Svensk Kollektivtrafik under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin hos Folkhälsomyndigheten.

Efter en nedgång i trafikvolymerna ser myndigheterna nu att resandet börjar öka igen. Därför uppmanade företrädare för Trafikverket, Svensk Kollektivtrafik och MSB till eftertanke och planering för att avlasta trafiken i höst.

– Vi behöver hjälpas åt, vårt arbete är beroende av att individen tar sitt ansvar, säger Roberto Maiorana, trafikdirektör på Trafikverket under torsdagens pressträff.

Han uppmanar resenärer att agera som under coronavåren, då fler stannade hemma och undvek att resa under rusningstrafik.

– Även under pandemin ska vi ha ett fungerande system så att nödvändiga resor och transporter kan genomföras, säger Roberto Maiorana.

Linjer kan dras in

Nu intensifieras arbetet med att förebygga trängsel, meddelar Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik.

– Vi kommer satsa mycket på att analysera reseflödet och utifrån det förstärka där vi kan. Det kan också innebära att vi behöver omfördela resurserna, dra in en linje för att sätta de resurserna någon annanstans. Det kommer givetvis drabba några som inte blir glada, men det är nödvändigt.

"Krävs stöd"

Men coronakrisen slår hårt mot många bussbolag. För att upprätthålla samhällsviktiga turer krävs utökade stöd från regeringen, säger Anna Grönlund, vice vd för branschorganisationen Sveriges Bussföretag till TT.

– Ska vi ha ett tillförlitligt system även i framtiden med ett utbud som fungerar och inte är för trångt så håller det inte om hälften av intäkterna försvinner och regionerna behöver se över sin ekonomi.

Även kommersiella bussbolag, som expressbussar samt de bussbolag som kör beställningstrafik för att förstärka kollektivtrafiken måste få hjälp, fortsätter Grönlund.

– Överlever inte bolagen kan vi inte heller ha ett tillräckligt bra kollektivtrafiksystem som tjänar samhället.

Helena Leufstadius säger vidare att Svensk Kollektivtrafik inte har något emot att människor bär munskydd i kollektivtrafiken, men det är inget som man kommer att ge riktlinjer om.

– Vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det känns klokt, säger Leufstadius.

Färre äldre drabbas

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det inte är aktuellt med nya nationella riktlinjer för munskydd. Däremot ser man över om det skulle kunna bli aktuellt med lokala riktlinjer.

Sedan i onsdags har ytterligare två personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 776 smittade personer avlidit i landet. Antalet personer som bekräftats smittade av covid-19 i Sverige är nu 83 852.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att man nu ser en minskning av antalet äldre som drabbas samtidigt som gruppen 20-29 år står för den största ökningen.

– Framför allt kan vi se att de äldre är förskonade nu för tiden. Det är väldigt få fall bland de äldre, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Följ ämnen i artikeln