Ilska efter KD:s sms: Kränkande

Uppdaterad 2022-08-30 | Publicerad 2022-08-24

Under onsdagen skickade Kristdemokraterna ut ett mass-sms till en rad mobilnummer för att fiska röster.

Meddelandet har väckt starka reaktioner.

– Jag tycker att det är kränkande, säger Bobo Seger.

Under onsdagsmorgonen skickade Kristdemokraterna ut ett sms till ett flertal mobilnummer.

”Vi är redo att sänka el- och bränslepriserna, bekämpa brotten, avskaffa regionerna och kapa vårdköerna. Rösta på KD för en ny regering”, står det i sms:et.

Flera personer har kontaktat Aftonbladet med frågor om hur partiet fått tag i deras telefonnummer.

Sms:et som ser ut att komma från KD.

– Jag känner mig personligen oerhört kränkt av att få sms från ett parti som jag sympatiserar minst av allt med. Jag mår faktiskt dåligt av att ha det i min sms-folder. Mitt privata telefonnummer ska inte fara omkring till vem som helst, säger Bobo Seger.

”Vill inte ha dina sms”

En annan läsare skriver:

”Jag har mig veterligen aldrig någonsin haft något som helst samröre med dem eller någon av deras eventuella organisationer eller samarbetspartners. De är så långt ifrån mig som möjligt rent politiskt och jag ställer mig väldigt frågande till hur de har fått tag i mitt telefonnummer. Köpta telefonlistor?”.

Folkrättsprofessorn Mark Klamberg protesterar också mot utskicket på Twitter.

”Jag har gjort allt för att spärra mitt mobiltelefonnummer för reklam och säljare (bl.a. ringer VD för bolag vars medarbetare inte vill spärra mitt nummer). Nu fick jag likväl ett sms från Kd. @BuschEbba, jag vill inte ha dina eller andra partiers sms!”, skriver han.

Metoden med sms-utskick är inte ny. Redan 2018 skickade Socialdemokraterna och Moderaterna ut sms till sina väljare.

Christian Carlsson, Kristdemokraternas distriktsordförande i Stockholm, säger att man skickat ut 200 000 sms under onsdagsmorgonen. Reaktionerna har varit blandade.

– Det är klart att vissa inte uppskattar det. Vi möter negativa reaktioner både när vi möter väljare på stan och när vi skickar sms. Det är inget alternativ att avstå att förmedla politik gällande Sveriges framtid, säger han.

”Kommer inget mer från oss”

Hur har ni fått tag på numren?

– Vi samarbetar med olika företag som tillhandahåller den här typen av uppgifter. Vi har samarbete med Valitive. De tillhandahåller nummer och sköter det här. De är professionella aktörer.

Christian Carlsson uppmanar dem som inte vill ha fler sms att ta kontakt med företaget.

– Det är ett utskick vi gjort, men vi sparar inga nummer. Man kommer inte att få fler från oss. Man kan kontakta Valitive och säga att man inte vill finnas där. Det viktiga här är att även om man i vanliga fall kan säga ”nej tack till reklam”, så klassas inte det här som reklam utan samhällsinformation och sms:en fungerar precis som utskick i vanliga brevlådor.

KD:s partiledare Ebba Busch under sitt tal under Almedalsveckan på Gotland i somras.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln