Sydkorea erkänner samkönade rättigheter

TT-AFP

Publicerad 09.00

Demonstration för hbtqi-rättigheter i Seoul, Sydkorea, i maj 2022.

Sydkoreas högsta domstol erkände nya rättigheter för samkönade par på torsdagen. Nu kan samboende par av samma kön registreras på samma sjukförsäkring i landet.

Domslutet innebär att staten nu måste erbjuda sjukförsäkring till en homosexuell mans partner.

”Det är diskriminering baserat på sexuell läggning att utestänga paret bara för att de har samma kön”, beslutade domstolen.

Fallet gäller paret So Seong-wook and Kim Yong-min som bor tillsammans och som höll en bröllopsceremoni 2019, men den hade ingen juridisk giltighet eftersom Sydkorea inte godkänner samkönade äktenskap.

2021 stämde So Seong-wook den nationella sjukförsäkringsmyndigheten för att ha avslutat hans partners försäkring, efter att myndigheten upptäckt att de var ett homosexuellt par.

Högsta domstolens beslut ses som en banbrytande händelse av landets hbtqi-rörelse. Aktivister med regnbågsmönstrade paraplyer grät av glädje utanför domstolen. På plats utanför domstolen fanns även kristna organisationer som demonstrerade mot domslutet.

Sydkorea erkänner inte samkönade äktenskap, men homosexuella relationer är inte olagliga. Aktivister har länge efterlyst lagstiftning mot diskriminering baserad på sexuell läggning.

Amnesty international kallade domslutet en ”historisk seger för jämlikhet och mänskliga rättigheter i Sydkorea”.