Grotta på månen kan bli hem för astronauter

Agneta Liljeqvist/TT

Uppdaterad 19.31 | Publicerad 19.31

Forskare har upptäckt en grotta på månen som i framtiden kan användas som permanent bas för människor.

– Riktigt spännande, säger forskare.

Grottan är den första som upptäckts på månen och tros vara över 100 meter djup.

Den ligger i Stillhetens hav, ett slättområde där den första månexpeditionen, Apollo 11, landade. Enligt det italienska forskarteamet, som gjort upptäckten genom att använda radar, är grottan troligen en av hundratals som är belägna i månens gamla lavaslätter.

Bas på månen

När forskarna förstod hur stor grottan var insåg de att den skulle kunna bli en bra plats för en månbas. En rad länder löper i kapp för att etablera en permanent mänsklig närvaro på månen.

– Livet på jorden började trots allt i grottor så det verkar ju vettigt att tänka att människor kan leva i dem på månen, säger professor Leonardo Carrer på Trento universitet till brittiska BBC.

Att bygga baser från grunden är mer tidskrävande och utmanande. Grottorna skulle kunna fungera som naturligt skydd för framtida astronauter som måste skyddas från såväl strålning som extrema temperaturer och meteoritnedslag.

Än så länge vet man mycket lite om grottans innandöme. Forskarna hoppas kunna utforska den mer med hjälp av kameror och robotar.

– Det är riktigt spännande. När du gör sådana här upptäckter inser du att du är den första personen i mänsklighetens historia som ser det, säger Carrer.

Jetmotor för att ta sig upp

Grottan skapades för miljoner eller miljarder år sedan när lava strömmade på månen och skapade tunnlar genom berget.

Att det finns grottor på månen har man vetat i närmare 50 år. Sedan 2010 har en kamera tagit bilder av gropar som förmodas vara grottingångar.

Den brittiska astronauten Helen Sharman säger till BBC att astronauter skulle kunna leva i ”månhål” om 20 till 30 år i samband med rymdexpeditioner. Men hon tillägger att man troligen behöver fira sig ned och använda jetmotorer eller hiss för att ta sig upp eftersom grottorna är så djupa.

ANNONS