Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Kampanj mot rasism efter "olyckliga uttalanden"

TT

Publicerad 2024-08-27

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra och Finlands statsminister Petteri Orpo, här vid en gemensam presskonferens i Helsingfors i juni 2023. Arkivbild.

Efter avslöjanden om rasism och högerextrema kopplingar sjösätter Finlands regering en kampanj mot rasism i samhället.

Enligt statsminister Petteri Orpo står hela regeringen enad i detta – men det står inte helt klart gällande Sannfinländarna.

Kampanjen går under parollen ”Handlingar, inte bara ord”, rapporterar Hufvudstadsbladet. Den lanseras mot bakgrund av att Orpos regering har prövats av avslöjanden om rasism bland regeringskollegor i ytterhögerpartiet Sannfinländarna.

– Rasism och diskriminering naggar förtroendet för samhället i kanterna, säger Petteri Orpo (konservativa Samlingspartiet) vid en presskonferens på tisdagen, enligt HBL.

Enligt statsministern är detta arbete förankrat hos ministrar och regeringspartiernas riksdagsgrupper.

Sannfinländarnas partisekreterare Harri Vuorenpää meddelar dock de finländska socialdemokraternas tidning Demokraatti att partiets beslutsfattande organ ännu överväger om det ska delta och i så fall hur.

”Det är meningslöst”

När Petteri Orpo bildade regering förra sommaren var sannfinländaren Vilhelm Junnila näringsminister i elva dagar innan det uppmärksammades att han talat vid högerextrema tillställningar och återkommande gjort provokativa nazistantydningar.

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra kopplades sedan ihop med rasistiska texter som skrevs på nätforum för 15 år sedan, vilka hon beklagade.

Dessa avslöjanden fick regeringspartierna att gemensamt uttala en nolltolerans mot rasism, vilket också var startskottet för det arbete som har lett fram till denna kampanj.

Sannfinländarnas gruppledare i riksdagen, Jani Mäkelä, säger till HBL att gruppen inte har åtagit sig att göra mer än att stå bakom nolltoleransen och att han inte har satt sig in i vad kampanjen går ut på.

– Jag tycker att den har drag av så kallad godhetssignalering eller poserande. Man inbillar sig att saken går framåt för att man deklarerar något. Det är meningslöst, säger han till tidningen.

Arbetats fram länge

I samband med att nolltoleransen utropades fick statsminister Orpo en fråga om han upplever att samtliga regeringspartier lever upp till den.

– Det har förekommit enstaka olyckliga uttalanden. Men det oaktat tycker jag att det är alldeles uppenbart att vår regering förbinder sig till att arbeta mot rasism. Och det är huvudsaken, sade han till HBL då.

Under det långa arbetet med att utforma kampanjen har ett fackförbund hoppat av och beskrivit det som ett försök av regeringen att skyla över problem. Oppositionspartierna anklagar också Orpo för att försöka två sina händer.