Aftonbladet

Dagens namn: Kaj

EU skickar hjälp till brandhärjade Grekland

Uppdaterad 15.47 | Publicerad 12.04

Skogsbränderna kallas för helvetes eldar.

Askan ligger över 100 000 hektar – och nu kommer hjälpen från EU.

– Det har regnat aska under hela dagen, säger Viktoria, 38, från Stockholm.

Den dödliga branden i Mati 2018 finns levande i allas minne. Där dog 104 i lågorna, 26 av dem hittades bara några meter från havet.

– Det här är ett trauma i Grekland och Medelhavet generellt. Bränderna påverkar oss alla väldigt mycket. Det värsta är att man nästan väntar på det, säger hon.

Viktoria från Stockholm säger att det är svårt att andas. ”Det har varit oerhört varmt, kvavt och man går runt och hostar.”

”Kommer närmare och närmare”

Hon befinner sig i Glyfada i södra Aten, ungefär 20 minuters bilfärd från bränderna.

– Det har varit ganska lugnt här. Det brinner väldigt mycket i de norra delarna, men det är märkbart här. Det har regnat aska under hela dagen och det har varit oerhört varmt, kvavt och man går runt och hostar. Det är svårt att andas. Branden kommer närmare och närmare.

Viktoria  berättar att det regnat aska under dagen.

”Man vänjer sig”

Viktoria berättar att folk är rädda och uppskakade.

– Himlen är rödorangeaktig och askan faller fortfarande som snö. Det är obehagligt. Vi ser klimatförändringarna. Förra året var det enorma översvämningar i Thessalien i centrala Grekland. Nu är det nästan nio-tio månader sedan, så nu har man glömt det. Tyvärr vänjer man sig – man förväntar sig det nästan.

Brandröken ligger tät över Aten.

100 000 hektar har brunnit

De stora skogsbränderna har härjat över ett 100 000 hektar stort område. I Varnavas i Marathons kommun brann en stor skogsbrand utom kontroll under söndagen.

Branden bredde ut sig över flera kilometer och brandröken nådde också huvudstaden Aten.

Bränderna har slukat ett över 100 000 hektar stort område och många har evakuerats.

Minst 30 112 sms har skickats ut från myndigheterna med uppmaningen till folk att sätta sig i säkerhet eller evakuera, bland annat från Marathon, Rapentosa och Dionysos. Natten till måndagen nådde lågorna de första husen i Dionysos, skriver grekiska Tanea.

– Det är en mycket utbredd brand, på många ställen, säger biträdande borgmästaren för Marathons civilskydd, Evangelos Kyparissis, till Tanea.

Frivilliga kämpar för att begränsa eldens framfart i de norra delarna av Aten.

Körde bort djuren

Invånarna i Vrilissia förde en ojämn kamp mot lågorna när de försökte rädda sina hem.

– De har kommit för att evakuera oss, men vem ska lämna sitt hem? Mina föräldrar byggde det med ansträngning och svett. Barn har kommit, min sons vänner … här kämpar vi. Vi körde bort alla djuren, alla. Vad ska jag göra?, säger en frivillig brandman till To Vima.

Minst en brandman har skadats. Han fördes till sjukhus med andra gradens brännskador på händer och fötter efter att ha arbetat i den kilometerlånga brandlinjen i nordöstra Attika. Totalt uppges fem brandmän vara skadade, enligt Ethnos.

Hundratals brandmän och volontärer sliter i värmen.

Vill ha hjälp

Drygt 700 brandmän och många frivilliga jobbar med att släcka branden.

Den kraftiga vinden försvagas under tisdagen, men kommer att vara byig. Grekland har begärt hjälp från flera EU-länder att släcka bränderna. Turkiet och Serbien skickar brandsläckningsflygplan och en brandhelikopter. Från Frankrike skickas en styrka på 200 personer och 28 släckningsfordon, från Rumänien kommer 44 personer och fyra vattenskotrar och Serbien skickar även 35 personer och tio markfordon, skriver Kathimerini.
 

Fotnot: En hektar motsvarar 10 000 kvadratmeter (100 x 100 meter).

104 personer dog i branden i Mati 2018.

Följ ämnen i artikeln