Aftonbladet

Dagens namn: Kaj

Atens förorter brinner – Grekland får EU-hjälp

TT-AFP

Publicerad 2024-08-12 06.43

En stor skogsbrand har nått Greklands huvudstad Atens norra förorter. Tusentals människor har evakuerats.

Fyra EU-länder bistår Grekland med brandbekämpningen.

”EU:s civilskyddsmekanism har aktiverats på begäran av grekiska myndigheter”, säger EU:s talesperson Balazs Ujvari i ett uttalande. Italien, Frankrike, Tjeckien och Rumänien sänder styrkor, tillägger han.

Över 700 brandmän och 200 brandflyg kämpar för att få kontroll över situationen. En storbrand som bröt ut vid Varnávas, tre mil från Aten, rasar utom kontroll. Samtidigt har det brunnit på flera andra håll i extremhettan som råder.

Den historiska staden Marathon norr om Aten har evakuerats. Över 30 000 invånare beordrades lämna kommunen på söndagskvällen och ta sig mot kuststaden Néa Mákri.

Hus och bilar brinner

Evakueringsordern har utökats till delar av Aten då elden nått fram till förorter i nordost. Tv-bilder visar hus i lågor, brända bilar och helikoptrar som vattenbombar lågorna.

Bland annat har ett barnsjukhus och ett militärsjukhus evakuerats. I Aten är beredskapen förhöjd på tre sjukhus och hittills har två brandmän rapporterats lindrigt skadade och flera civila behandlas på sjukhus för rökskador.

Boende i Penteli, en förort till Aten vid foten av det kända marmorberget Pentelikon, såg hjälplöst på hur kraftiga vindar under måndagen pressade elden närmare deras hem.

– Några hus brann ner efter midnatt och vi försöker skydda vår restaurang, säger ortsbon Mariana Papathanasi till AFP.

Mitsotakis återvände

Sent under eftermiddagen hade 10 000 hektar brunnit. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har avbrutit sin semester på grund av brandläget och återvänt till Aten.

Brandrisken är i halva Grekland extremt hög på grund av torka och kraftiga byvindar, meddelade minister Vassilis Kikilias i lördags.

Landet har haft den varmaste sommaren på länge. Under både juni och juli slogs värmerekord.

ANNONS