Aftonbladet

Dagens namn: Kaj

Svensk i Aten: Stort rökmoln på himlen

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2024-08-12 18.49

En lång front av eld rör sig mot Greklands huvudstad Aten och har redan slukat byggnader nordost om staden. Ett stort rökmoln ses på himlen i centrala Aten.

Moa Sandberg från Lund befinner sig i centrala Aten medan en stor skogsbrand slickar stadens förorter.

– Det är ett enormt stort, grått rökmoln över bergen och en stickande doft i luften, säger hon.

Från sin balkong i stadsdelen Koukaki i centrala Aten ser hon rökmolnet från storbranden som kryper allt närmare staden. Branden bröt ut i helgen i Varnávas, tre mil från Aten, växer snabbt och är utom kontroll. Flera orter, bland dem förorter till Aten, har evakuerats.

Moa Sandberg märkte rökmoln på himlen över Aten för första gången i söndags.

– Tidigt i morse fick jag meddelande från myndigheterna på telefonen om att det var en skogsbrand och att vissa delar i bergen utanför Aten evakueras. Men ingen i centrala Aten har fått evakueringsorder än, säger hon.

Trots läget råder ingen panik i staden, atenarna är lugna.

– Det är lite obehagligt men samtidigt är allt som vanligt. Allt är öppet, alla jobbar och turisterna är kvar. Det är till bergen man inte ska åka, tillägger hon.

Myndigheterna uppdaterar kontinuerligt informationen. Boende och besökare i de områden som uppmanas evakuera informeras om vart de ska bege sig. Boende utanför staden uppmanas också hålla fönster och dörrar stängda på grund av röken.