Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Översvämningar i Sudan tvingar fler på flykt

TT

Uppdaterad 2024-08-13 | Publicerad 2024-08-12

En kvinna i vadar i översvämningsvatten vid sitt hem i norra Sudan. Bilden togs förra veckan.

Fler än 73 000 sudaneser har påverkats av översvämningar sedan i juli. Av dem har över 21 000 tvingats lämna sina hem och 14 300 har fått sina hem förstörda, uppger FN:s humanitära organ Ocha.

Regnperioden i Sudan har varit mycket intensiv sedan i juli med återkommande skyfall och översvämningar, främst i landets norra och östra delar. Bara i staden Abu Hamad har 34 personer omkommit, enligt sudanesiska Röda halvmånen.

– Alla våra hus har rasat. Mitt har blivit totalförstört. Vi sitter på gatan utan någonstans att ta vägen, säger Umm Ayman Zakarya Adam i Abu Hamad.

Skyfallen kommer varje år mellan maj och oktober. Den mäktiga floden Nilen översvämmas vilket förstör byggnader, infrastruktur och leder till många dödsfall – både direkt och genom vattenburna sjukdomar. I år väntas följderna bli än värre på grund av det krig som rasar i landet och som har lett till att miljoner människor tvingats fly till områden som nu har översvämmats.

Humanitära organisationer har varnat för att årets vattenmängder kan göra hela regioner isolerade, vilket gör försvårar räddningsinsatser.

Striderna i Sudan bröt ut i april i fjol och står mellan ärkerivalerna general Abd al-Fattah al-Burhan och hans tidigare ställföreträdande, Mohamed Hamdan Daglo som är ledare för milisen Rapid support forces (RSF). Båda parter har anklagats för krigsbrott.