Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Erdogan hotar kurder inför val i Syrien

TT-AP

Publicerad 2024-05-30

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid militärövningen Efes 2024 i Izmir.

Turkiet kommer att ingripa om kurdiska grupper går vidare med planerna på lokalval i norra Syrien, varnar president Recep Tayyip Erdogan.

– Vi följer noggrant terrororganisationernas aggressiva tilltag mot vårt lands och Syriens territoriala integritet under svepskälet att hålla val, säger presidenten under ett besök vid en militärövning i västra Turkiet.

Den kurdledda autonoma administration som kontrollerar delar av norra och östra Syrien – invid gränsen till Turkiet och Irak – har utlyst kommunala val den 11 juni. Turkiet ser planerna som ett hotfullt steg mot en kurdisk stat som sträcker sig in på turkiskt territorium.

Turkiet likställer kurdiska organisationer som USA-backade Folkets försvarsenheter (YPG) med terrorstämplade Kurdistans arbetarparti (PKK), som på 1980-talet tog till vapen mot den turkiska staten i kampen för självständighet. De senaste åren har Ankara sjösatt en rad militäroffensiver i Syrien för att trycka bort kurderna från gränsområdet.

– Vi gjorde det som behövde göras inför fullbordat faktum och vi kommer inte att tveka att vidta åtgärder om vi ställs inför samma situation, säger Erdogan nu.

ANNONS