Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Persson och Pehrson byter jobb

TT

Publicerad 2024-09-10 16.52

Mats Persson (till vänster) blir ny arbetsmarknads- och integrationsminister, detta samtidigt som Liberalernas partiledare Johan Pehrson blir ny utbildningsminister. Arkivbild.

En rockad är det oväntade draget i statsminister Ulf Kristerssons nya regering. För en av huvudpersonerna, Johan Pehrson, är det dock inget märkligt:

– Som gammal fotbollstränare vet jag vikten av att kunna byta positioner i halvlek även om man leder, säger han på presskonferensen.

Liberalernas partiledare blir ny utbildningsminister och byter därmed plats med sin partikamrat Mats Persson. Den sistnämnde tar då över Johan Pehrsons roll som arbetsmarknads- och integrationsminister.

– Det är med stor ödmjukhet som jag ställer in mig i ledet, säger Johan Pehrson om att ta över den portfölj som många partiledare för liberalerna haft i tidigare regeringar.

– Vi gör det här för att göra regeringslaget ännu starkare.

Bland annat friskolefrågan är en av huvudpunkterna i det framtida arbetet, säger Johan Pehrson.

– Jag var tydlig när jag tillträdde som partiledare att vi måste lägga om friskolepolitiken. Det är nu viktigt att jag kan driva igenom de slutgiltiga förändringarna.

Men kan inte Mats Persson göra det?

– Jo, absolut, men jag är partiledare och jag känner att jag måste ta det fulla ansvaret.

Bägge L-politikerna är veteraner inom politiken och enligt Johan Pehrson är deras områden väl sammankopplade, vilket dessutom underlättar skiftet:

– Mitt och Mats Perssons olika områden är nära och praktiskt mycket överlappande inom det konkreta arbetet inom regeringen. Vi kommer att fortsätta det samarbetet, säger han.

– Det här gör vi för att maximera utfallet för Sverige.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln