Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Viktigt att snabbt sänka blodfetter efter infarkt

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-09-04 05.15

Att inleda en intensiv blodfettssänkande behandling efter en hjärtinfarkt ger ett starkt skydd mot nya infarkter, enligt en svensk studie. Arkivbild.

Den som drabbas av hjärtinfarkt och snabbt får läkemedel för att sänka kolesterolet minskar risken att drabbas av en ny hjärtinfarkt. En ny svensk studie visar på vikten av att börja med läkemedlen direkt.

Över 22 000 personer i Sverige drabbas av hjärtinfarkt varje år och den som drabbas har en ökad risk att få ännu en. Efter en första infarkt ökar också risken för att få andra hjärt-kärlsjukdomar och dö i förtid.

Genom att att ta läkemedel som sänker blodfetterna - kolesterolet - minskar man den risken rejält. Nu visar svensk forskning att det är bättre ju snabbare denna behandling påbörjas.

Ofta behövs också flera typer av läkemedel.

– Ju tidigare efter infarkten behandlingen sätts in och ju mer intensiv den är, desto bättre går det, säger Jessica Schubert, specialistläkare i klinisk farmakologi och doktorand vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.

26 procents lägre risk

Forskarna har analyserat data från över 50 000 patienter i Sverige efter deras första hjärtinfarkt. Resultaten visar att patienter som når de lägsta kolesterolnivåerna redan efter två månader har 26 procents lägre risk att få en ny hjärtinfarkt det första året, jämfört med de som inte sänker sitt kolesterol lika mycket. Detta gällde oavsett patienternas kön, ålder eller andra sjukdomar. Studien har publicerats i European Heart Journal.

Att behandla med kolesterolsänkande läkemedel efter en hjärtinfarkt är standard redan i dag. Allra vanligast är att börja med statiner, välkända läkemedel som använts länge inom vården. Om nivåerna inte sänks tillräckligt läggs ytterligare läkemedel till.

Jessica Schubert hoppas att riktlinjerna nu ska ändras så att alla patienter får en kombinationsbehandling redan innan de skrivs ut från sjukhuset. Allt för att snabbt få ner kolesterolnivåerna.

– Livsstilsfaktorer är lika viktiga som läkemedel - att man minskar intaget av mättat fett och socker, slutar röka och rör på sig. Men sådana förändringar tar tid och därför är det viktigt med läkemedel som bidrar till att snabbt sänka kolesterolet.

Utmaning med många mediciner

Hon tillägger att det kan vara en utmaning att förklara för en person, som kanske innan hjärtinfarkten varit frisk att den behöver flera olika läkemedel.

– Man kan komma hem med fem-sex nya läkemedel eftersom det också behövs andra preparat som blodtryckssänkande och blodförtunnande. Alla är viktiga för att minska risken för nya infarkter, säger Jessica Schubert.

Studien har utförts på Uppsala universitet med forskningsanslag från bland annat Hjärt-Lungfonden.