Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Forskare ser koppling mellan blod och tandlossning

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-09-08 18.55

Pernilla Lundberg, övertandläkare och professor vid Institutionen för odontologi vid Umeå universitet. Pressbild.

En av tio svenskar drabbas av tandlossningssjukdomen paradontit. En ny svensk studie visar att de som drabbas har betydligt lägre nivåer av vissa proteiner i blodet.

– Vi har svårt att behandla de här individerna. Vävnadsnedbrytningen tenderar att bara fortsätta, och då leder det till tandförluster, säger forskaren Pernilla Lundberg.

Paradontit är en stor folksjukdom, där en inflammation i tandköttet långsamt bryter ned vävnaden runt tänderna. För de värst drabbade slutar det med att tänderna lossnar.

– Den kan upptäckas redan i 35-årsåldern. Men det är en sjukdom som smyger sig fram. Oftast är patienterna som kommer till oss i 50-årsåldern, säger Pernilla Lundberg, övertandläkare och professor vid Umeå universitet.

Då kan det redan vara för sent.

– Tyvärr är det så att de som har haft parodontit tandlossning också oftare får en sjukdom som heter periimplantit, som är inflammation runt fästet vid tandimplantat, fortsätter hon.

”Inte lyckats”

Andelen paradontitdrabbade har varit oförändrat sedan 1970-talet.

– Här har vi inte lyckats i tandvården. Vi hittar dem inte i tid. Och vi har ingen tilläggsbehandling. Utan vi kan bara göra rent som vi gör för alla, säger hon.

Hon har lett en studie där man samlat in bland annat blodprov från 1 000 patienter inom Folktandvården i Västerbotten och Gävleborg mellan 2007 och 2019. Det visade sig att patienterna har betydligt lägre nivåer av två protein (EGF och OLE-1) i blodet. Det första är avgörande för sårläkning, det andra har kopplingar även till hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskarna vet inte om det är paradontit som orsakar de låga nivåerna, eller tvärtom.

– Det skulle kunna vara så att när individer med låga EGF-nivåer får en inflammation och vävnadsnedbrytning i tänderna, så läker inte det för att de har lägre nivåer, säger Lundberg.

Undersöker gener

Den aktuella studien kan bli starten på en lång rad olika forskningsprojekt. Man skulle kunna tänka sig att via blodprov tidigare upptäcka paradontit eller de som löper risk att få det, och att tidigare behandla de som drabbas, kanske genom att smörja på något läkemedel på tandköttet.

Men till en början ska forskarna studera om det finns någon genetisk koppling eller om andra proteiner i blodet sticker ut.

Det finns ett samband mellan tandlossning, hjärt-kärlsjukdomar och reumatism. Men hur allt hänger ihop vet man inte. Kanske finns det ledtrådar i proteinerna i blodet.

– Vi kan upptäcka en gemensam nämnare här med koppling till andra inflammatoriska sjukdomar, säger Pernilla Lundberg.