Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Svenska Eleni: Det här är ett ödesval

Publicerad 2015-01-25

ATEN. Människor strömmar till vallokalerna i Grekland.

Många svenskgreker har rest hit för att utnyttja sin rösträtt.

– Det här är ett ödesval, säger Eleni, 26, som lagt tvåtusen kronor på en flygbiljett från Stockholm.

Hon röstar i skola 52 i centrala Aten där hon själv gick som högstadieelev. Numera pluggar hon datorvetenskap på Stockholms universitet sedan två år.

Eftersom Grekland inte har något fungerande system för utlandsröstning var hon tvungen att flyga hem för att få rösta. Tusentals greker har gjort samma sak. Något hon tycker är vansinnigt.

Hög arbetslöshet

– Det borde finnas en lag som säger att man kan rösta på ambassaden utomlands eller på annat sätt, säger Eleni. Så fungerar det i andra europeiska länder. Jag misstänker att regeringen medvetet försvårar för utlandsgreker eftersom det är stor sannolikhet att de röstar mot regeringen.

Sedan skuldkrisen satte klorna i Grekland har 200 000 greker flyttat utomlands i jakt på jobb. Arbetslösheten i hemlandet är 25 procent. 50 procent för ungdomar.

På samma sätt har regeringen åberopat byråkratiska hinder när det gäller 100 000 18-åringar som skulle ha fått rösta i valet men som nu stängs ute.

Lovat slut på åtstramningarna

Medan vi står på skolgården och pratar passerar en strid ström av väljare bakom Eleni. Ändå är det ingen kö när vi går till rum 456 där hon ska rösta. Eleni försvinner bakom en blå skärm i det slitna klassrummet innan hon lägger sin röstsedel i en stor, genomskinlig plastkub som redan är delvis fylld.

Hon röstar på vänsterradikala partiet Syriza som leder i opinionsmätningarna.

Hela Europa fruktar vad som ska hända om partiledaren Alexis Tsipras får makten. Han har lovat ett slut på åtstramningarna samtidigt som han vill omförhandla lånevillkoren med EU.

"Vi vill leva i värdighet"

Partiet är helt oprövat i maktställning. Det kan i värsta fall sluta med ett grekiskt utträde ur euron, en grexit.

– Jag tror inte EU vågar kasta ut Grekland, säger Eleni. Villkoren går att omförhandla.

Trots en högskoleexamen gick Eleni arbetslös ett år innan hon bestämde sig för att vidareutbilda sig i Stockholm. Om det blir ett regimskifte hoppas hon att ekonomin åter ska komma igång så hon kan återvända och hitta ett arbete. Annars försöker hon få ett jobb i Sverige när hon är klar med sin Mastersutbildning.

– Vi greker vill ha jobb och leva i värdighet. Nu tvingas många i min ålder bo kvar hos sina föräldrar. Det är sanslöst.