Transexuella förbjuds att köra bil i Ryssland

Uppdaterad 2015-01-12 | Publicerad 2015-01-09

Vladimir Putin.

Vladimir Putin skruvar åt de ryska transpersonernas rättigheter ytterligare.

Nu förbjuds de att köra bil.

Tillsammans med alla andra som diagnostiseras med ”mentala störningar”.

– Det är löjeväckande, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

Ryssland ska införa en ny rysk lag som är tillför att stävja landets höga siffror för trafikolyckor.

Därför vill president Vladimir Putins regering att ryssar med "mentala störningar" ska förbjudas få ha körkort – däribland transpersoner.

”Det här stämmer”

I veckan publicerade en tjänsteman ett dokument med en lista över sjukdomar som diskvalificerar dessa människor från att köra motorfordon. Den undertecknades av Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev den 29 december.

– Flera ryska aktivister har uttalat sig om detta de senaste dagarna. Det verkar som om det stämmer, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

Listan är baserad på världshälsoorganisationens (WHO) diagnosmanual ICD-10. Där finns olika slags könsidentitetsstörningar inräknat.

De som nu riskerar att få sina körkort indragna är framför allt personer som har fått en sådan diagnos av en läkare i Ryssland.

– Det är naturligtvis kränkande och absurt att påstå att om en person har en transidentitet så ska det påverka personens möjlighet att köra bil. Den här lagen utnyttjar att det är ett mycket kritiserat faktum att flera transidentiteter ligger i den psykiatriska avsnittet i WHO:s diagnosmanual, säger Westerlund.

Det finns nu dock på förslag att revidera WHO:s lista och att inte klassificera könsidentitet som en psykisk diagnos.

Flera skärpta lagar

Dokumentet fördömdes snabbt av organisationen för ryska jurister för mänskliga rättigheter:

”Den ryska regeringens beslut kommer att orsaka allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Beslutet visar på fördomar mot den här gruppen medborgare", står det i ett uttalande enligt The Times.

Ryssland har under de senaste åren skarpt skurit ner på hbtq-personers rättigheter. I fjol införde landet ett förbud mot homosexuell propaganda mot minderåriga. I praktiken innebär det att det blev olagligt att informera om, eller bilda opinion för, homosexuellas rättigheter.

– Det är uppenbart att Ryssland är ett av de länderna i världen som inte bryr sig om vad världen har att säga om vad det gör, säger Ulrika Westerlund.

I dag är det mer eller mindre omöjligt att byta juridiskt kön i landet. Därför är det oklart hur många transpersoner som den nya lagen faktiskt kommer att drabba.

– Det är många ryska transpersoner som väljer att inte kontakta vården eller myndigheterna över huvud taget eftersom det inte finns potentiell vinst av det utan bara risk att få mer problem.

Spär på homofobin

I stort kommer det ändå påverka mer eller mindre alla hbtq-personer. Sedan lagen mot ”homosexuell propaganda” infördes har ryska gay-föreningar, enligt The Guardian, rapporterat om en ökning av våld och hot mot homosexuella i landet.

– Varje gång man inför en sådan här lag som innebär ytterligare restriktioner och spär på det redan existerande homofobi och transfobi så gör man livet mycket svårare för alla hbtq-personer i Ryssland oavsett vilka som exakt påverkas av den här lagen. Lagar är normerande och påverkar allmänhetens attityder, säger Westerlund.

Trots det uppmanar ryska aktivister till lugn.

– Flera ryska aktivister uppmanar omvärlden att ta det lugnt och inte göra detta till en stor sak, till exempel genom att uppmana andra länders regeringar att kontakta den ryska regeringen om detta. De vill först försöka reda ut det själva och få klara besked om vad som egentligen gäller och försöka påverka lagstiftarna. Dessutom finns så klart en oro för att detta ska påverka Rysslands agerande när det gäller den pågående reformen av WHO:s diagnosmanual, där det finns ett förslag om att ta bort transidentiteter ur det psykiatriska kapitlet, som transrörelsen jobbar hårt för att det ska bli verklighet.

ANNONS