Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Markus slog in ruta – räddade grannen

Publicerad 2014-06-15

Markus Karlsson.

När Markus Karlsson, 25, kom hem kände han röklukt från lägenheten bredvid.

Han bankade på utan resultat och slog till sist in en ruta – vilket kan ha räddat livet på grannen.

– Hela lägenheten var rökfylld, säger Markus som hyllas av polis och räddningstjänst.

Tidigt på söndagsmorgonen när Markus Karlsson skulle kliva in i sin lägenhet i Lerum anade han oråd.

Från grannen slog röklukten emot.

– Jag bankade på dörren men ingen öppnade. Till slut bankade jag på hos min andra granne och vi ringde räddningstjänsten, säger Markus Karlsson.

Slog in ruta

Men de var båda överens om att något behövde göras innan räddningstjänsten var på plats. Då tog Markus beslutet att slå in en ruta i lägenheten för att se om någon fanns där inne.

– Jag hade tagit på mig ett par rejäla handskar och hoppade in genom det uppslagna fönstret. Då vaknade grannen där i och han var väldigt chockad över vad som försiggick.

Både kök och vardagsrum var rökfyllda och Markus kunde leda ut den chockade grannen som kunde gå för egen maskin.

– För mig var det inga tveksamheter. Jag blev i förra veckan färdig intenssivvårdssjuksköterska och vet riskerna med rökfyllda byggnader. Jag trodde han var medvetslös då han inte öppnade, så det var jätteskönt att han kunde gå ut själv.

Mådde bra

Enligt räddningstjänst och polis har mannen Markus att tacka för mycket.

– Det var ett väldigt rådigt ingripande och troligtvis det som räddade livet på mannen enligt räddningsledaren, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

En torrkokning låg bakom den rökfyllda lägenheten och mannen kunde efter att ha fått andas syrgas på sjukhus få återvända hem.

– Han kom förbi här förut och verkade må bra. Allt löste sig och fick ett lyckligt slut, så det känns jättebra, säger Markus Karlsson.