Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Tonåringarna åtalade i dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-07

Therese Johansson Rojo, 15, mördades – tonårig pojke misstänkt för mordet

Hedrade flickan Nedanför hoppbacken i Stureby utanför Stockholm samlades i går ledsna skolkamrater. Gråtande tände de ljus och lade ner blommor.

Den 16-åriga flickan misstänks ha övertygat sin pojkvän att Therese Johansson Rojo, 15, skulle dö.

I dag väcktes åtal mot de två tonåringarna.

Sms-trafiken mellan dem är åklagarens huvudsakliga bevisning.

Offret I Stureby i södra delarna av Stockholm vallfärdar sörjande för att hedra Therese Johansson Rojo med tända ljus, blommor och fotografier. En vän till det misstänkta paret berättar: ”Han skulle bevisa sin kärlek genom att döda Therese.”

Den sjätte juni, bara dagar före skolavslutningen festade ungdomarna i ett skogsparti i Stureby. Therese Johansson Rojo, 15, försvann från festen och hennes vänner hittade henne svårt skadad i ett skogsbryn. Hennes liv gick inte att rädda.

I dag åtalades en 16-årig pojke och hans flickvän misstänkta för mord respektive anstiftan till mord. Enligt åklagaren ströp pojken Therese. Obduktionen visar svåra skador på hennes hals.

Pojken som suttit häktad på ett ungdomshem sedan i juni har erkänt brottet.

Hans jämnåriga flickvän tros ha förmått honom till det brutala brottet. I sms och mejl ska hon ha sagt att Therese måste dö. Ord som han tog på allvar.

Kan lida av psykisk störning

– Det rör sig om ett stort antal sms till pojken före mordet, sa kammaråklagaren Karolina Lindekrantz i samband med att 16-åringarna häktades.

Under polisförhör har flickan sagt att hon inte menat allvar, att det bara rörde sig om ett spel. Hon har rapporterats må mycket dåligt sedan hon delgavs misstanke om anstiftan till mord.

Bedömningen i den lilla sinnesundersökningen, paragraf 7-utredningen, visar att det "kan misstänkas" att flickan lider av en allvarlig psykisk störning, både vid gärningen och vid undersökningen. Några sådana misstankar finns däremot inte när det gäller pojken som genomförde dådet.