”Tränga in i sovade kvinna är våldtäkt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-11

Åklagaren till attack mot Assange

Utanför rätten Wikileaksgrundaren Julian Assange, advokaten Jennifer Robinson och Wikileaks talesman Kristinn Hrafnsson vid Belmarsh Magistrates Court i London.

Wikileaks grundare Julian Assange är tillbaka i domstolen Belmarsh Magistrates Court i London.

Rätten ska ta ställning till om Assange ska överlämnas till Sverige där han är misstänkt för våldtäkt.

Åklagare Clare Montgomery säger att Assange har begått en våldtäkt - både enligt svensk och engelsk lag - och ska därför flygas till Sverige.

I skydd mot regnet Julian Assange utanför domstolen Belmarsh Magistrates Court i London.

– Det "kvinna B" beskriver som våldtäkt, det är även våldtäkt här i England, säger åklagaren.

Klockan 11.30 svensk tid inleddes förhandlingen och idag var det slutpläderingar.

Domare Howard Riddle har nu sagt att Julian Assange ska sitta i husarrest till 24 februari. Det är oklart om han då kommer att tillkännage sitt beslut i överlämningsfrågan, skriver TT. Domen kan överklagas av bägge parter.

"Ny borde vittna"

Enligt Assanges försvarsadvokat Geoffrey Robertson finns det inga bevis på att ett åtal mot Assange skulle vara nära förestående i Sverige, bortsett från den europeiska arresteringsordern. Han ifrågasätter också om den svenska överåklagaren Marianne Ny verkligen har rätt att utfärda en sådan.

Robertson tycker att den svenska åklagaren Marianne Ny borde ha kallats till domstolen för att stå till svars om hur hon agerat i den pågående förundersökningen.

– Det är inte rättvist att försvaret måste kalla vittnen, medan den svenska åklagaren Marianne Ny inte behöver komma hit och vittna, säger han.

Robertson ifrågasätter motivet bakom den europeiska arresteringsordern.

– Är det här en arresteringsorder för att kunna åtala? Svaret är nej. Det är en del av en förundersökning, säger han.

Enligt Robertson borde den svenska åklagaren kunna åka till Storbritannien och förhöra Assange där.

"Sa aldrig nej"

Han tog också upp ett förhör med en kvinna som anklagat Assange för våldtäkt och gick in på detaljer kring hur situationen har beskrivits av kvinnan, att hon ville att Assange skulle använda kondom.

Robertson menar att kvinnan inte uttalat sagt att hon inte ville ha sex, utan att det beskrivits i förhöret hur hon kände sig.

– Hon kände… hon kände… hon kände… hon sa aldrig att hon inte ville ha sex, säger Robertson.

Han anser att det som beskrivits som våldtäkt, att Assange har särat på kvinnans ben och hållt fast henne med sin kroppsvikt är vanligt sex.

– Detta brukar kallas missionärsställningen.

Domaren tappade dock tålamodet efter ett tag och utbrast att det snart fick räcka och att Robertson fått fram sin poäng.

– Det är helt upp till dig att bestämma hur du vill använda den tid som avsatts för dig, sa domaren vilket fick vissa i rättssalen att skratta.

"Samhällets fiende"

Geoffrey Robertson anser att Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt förstör Assanges möjlighet till en rättvis rättegång.

– Han har snabbt blivit samhällets fiende nummer ett i Sverige. Vi anser att det här är en oacceptabel utveckling.

Reinfeldt kommenterade tidigare i veckan Assange-fallet då han var kritisk till hur det svenska rättssystemet hade blivit angripet:

– Låt oss inte glömma bort vad som riskeras här. Det är ju rätten för kvinnor att få prövat huruvida det har varit ett övergrepp som de har varit utsatta för, sa Reinfeldt då till TT.

"Giftig stämning"

Robertson kallar Reinfelt för "statsöverhuvud" och vill nu kalla in vittnen som kan berätta vad Reinfeldts uttalande egentligen betyder.

– Folk i allmänhet måste tro att Reinfeldts anmärkningar är sanna. Det är ett litet land, säger Robertson och fortsätter:

– Reinfeldt skapar medvetet en giftig stämning.

Brittiska åklagaren Clare Montgomery svarar att det varit en giftig atmosfär kring andra rättsfall, men att det inte behöver påverka rätten.

– Reinfeldt uttalade sig kalkylerat för att piska upp en stämning, säger Robertson som envist hävdar att statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande har påverkat Assanges möjligheter att få en rättvis möjlighet, överklaga och kunna släppas mot borgen.

Reinfeldt kommenterar inte

Robertsons begäran om att få kalla in ytterligare vittnen avvisas av domaren.

– Det blir alltid vidareutveckling i den här typen av fall, säger domare Howard Riddle och hänvisar till att rätten måste hålla sig till ett uppgjort tidsschema men dock ska ta hänsyn till vad Robertson anfört idag.

Fredrik Reinfeldt har inga kommentarer, uppger hans pressekreterare Sebastian Carlsson till Aftonbladet.

– Han kommenterar inte pågående rättsfall.

Ler och skämtar

Julian Assange, 39, anlände till rätten i sällskap med sina jurister och medhjälpare från Wikileaks.

– Assange skyddade sig mot regnet med ett paraply. Han är klädd i mörk kostym och i skepnad av en gentleman, snarare än en internetrevolutionär , rapporterar Aftonbladets Peter Kadhammar som är på plats.

Väl inne i rättssalen verkade Assange avspänd, gjorde tummen upp och vinkade till bekanta i rättssalen.

– Han ler och skämtar med sitt följe.

Advokat Mark Stephens som i tisdags utmanade överåklagare Marianne Ny att komma till London, har bytt sin skräddarsydda kritstrecksrandiga kostym till en ljusgrå, som om det är en avspänd avslutning i dag.

Fruktar för sitt liv

Utanför domstolsbyggnaden har Wikileaks-anhängare och supportrar till Assange samlats för att visa sitt stöd. Till brittiska Channel 4 säger de att de stannar där "så länge som det krävs".

Parterna pläderar denna grå förmiddag i domstolen på Belmarsh Road i London, Storbritannien för sina ståndpunkter – utlämning eller inte.

Assange har hävdat att han inte kommer få en rättvis rättegång i Sverige och menar att det finns risk att han utlämnas till USA. Han säger sig frukta för sitt liv.