”Som att ge sig ut på långresa och bara tanka tio liter”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-05

Oppositionen kritisk till regeringens paket

Oppositionen är kritisk till regeringens stimulanspaket.

– Det är på tok för lite. Det är som att ge sig ut på en långresa med bil och bara tanka tio liter, kommenterar vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Lars Ohly.

Han tror att regeringen tvingas till ytterligare åtgärder och håller med ekonomer som talat om att det behövs ett paket på omkring 50 miljarder kronor.

Ohly saknar också satsningar på bostadsbyggande, stöd till kommuner och landsting och tycker att regeringen borde ha sagt att man är beredd att ta ett ansvar för att fordonsindustrin ska överleva.

"Vällovliga inslag”

Men det finns en del vällovliga inslag, tycker Ohly, som rot-avdrag och arbetsmarknadsutbildning. Det är senkommet men välkommet, säger han.

Ohly är dock tveksam till effekten av att så mycket läggs på coachning av arbetslösa.

– När det finns för få jobb och många har fel utbildning, då hjälper ingen coachning.

Mp:s Peter Eriksson kritisk

– Mest uppseendeväckande är att det inte blir mer pengar till kommunerna, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som finner det upprörande att folkpartiledaren Jan Björklund på presskonferens beskrev det som att kommunerna kan få problem först 2010.

De åtgärder som föreslås är för små för att motverka krisen, ovanpå en svag budget läggs nu ytterligare svaga åtgärder, anser Eriksson som dock ”i och för sig” är positiv till rot-avdraget. Men det träffar bara villaägare och bostadsrättsinnehavare.

– Alla hyresbostäder, hela miljonprogrammet är bortglömda, säger Eriksson.

Han förstår inte varför regeringen inte satsar på åtgärder som underlättar omställningen i klimatpolitiken och driver på miljö-, energi- och klimatinvesteringar.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros tycker att regeringens åtgärdspaket är magert.

– Det skulle inte förvåna mig om samma fyra partiledare snart står igen på samma plats och tvingas till ytterligare åtgärder, säger han.

Östros: Det görs för lite

Thomas Östros pekar på att socialdemokraternas föreslagna stimulanspaket omfattar åtgärder för 15 miljarder kronor och att regeringens egen rådgivare, ekonomiprofessor Lars Calmfors, bedömt att det behövs satsningar på uppåt 25 miljarder kronor.

Östros är glad över att regeringen nu föreslår ett rot-avdrag, eftersom socialdemokraterna också har gjort det, men det är för lite enligt honom. Han efterlyser också ökat stöd till kommunerna.

– Vi riskerar att få tusentals arbetslösa på byggsidan och vi riskerar att få flera tusen uppsagda i landsting och kommun och det görs så här lite.

Östros anser också att arbetsgivaravgifterna för småföretag bör sänkas.

– Småföretagen går in i en mycket tuff situation. Sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag hade varit mycket viktigt, inte minst för restauranger, hotell och taxi, alla de här känsliga rörelserna som kommer att drabbas mycket hårt av lågkonjukturen.

Fler utbildningsplatser föreslår både regeringen och socialdemokraterna.

– Men det behövs ju mer än bara några få tusen platser. Regeringen säger själv att arbetslösheten kan komma att öka med 150 000. Det krävs mycket stora utbildningsinvesteringar.

Socialdemokraterna saknar också satsningar som ger mer pengar i plånboken för barnfamiljer och pensionärer, något som regeringen sagt nej till eftersom de riskerar att undergräva statsbudgeten. Men Östros anser att överskottsmålet i de offentliga finanserna är till för att man ska kunna göra satsningar i dåliga tider.

”För små insatser”

– Det är alldeles för små, sena och felaktiga insatser, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

– Fredrik Reinfeldt har konsekvent hela hösten underskattat kraften i nedgången i konjunkturen. Nu har de släpats motvilligt till 8,3 miljarder. Det är inte svaret.

Mona Sahlin saknar besked om pengar till kommuner och landsting, om framtidens bostadsbyggande och ekonomiska stimulanser och erinrar om att Konjunkturinstitutet har sagt att det finns ett utrymme på 25 miljarder.

– Det måste komma mer, annars förvärrar regeringen arbetslöshetskrisen.

TT