Var femte svensk ljuger när de söker jobb

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-29

Vanligaste lögnen: Att överdriva sin tidigare lön

Mer än hälften av svenska arbetssökande tror inte att deras CV gör dem rättvisa.

Och nästan en av fem erkänner att de försökt sälja in sig genom att ljuga i sitt CV eller under intervjun.

Det visar en ny undersökning från rekryterings- och bemanningsföretaget Kelly Services.

– Den som söker ett jobb får endast några korta ögonblick på sig att ge ett intryck, så de måsta dra maximal nytta av varje tillfälle. Men att ljuga i dagens transparenta informationssamhälle kan vara att bita sig själv i svansen, säger Louise Kjellberg, Regionchef på rekryterings- och bemanningsföretaget Kelly Services.

Arbetsmarknadsundersökningen som genomförts av företaget, visar att över 50 procent av svenska arbetssökande tror att deras CV inte räcker till. 17 procent av svenskarna erkände att de har ljugit i sitt CV eller under en intervju.

Vanligaste lögnen var att överdriva sin tidigare lön. De svenska männen ljög i högre utsträckning än svenska kvinnor, enligt undersökningen.

Var fjärde uppgav dessutom att de oroade sig för vilket intryck de gav vid anställningsintervjun.

Dåligt självförtroende

I undersökningen deltog över 115 000 personer i 33 länder och 1 000 av de svarande var svenskar. De svarade på frågor om sin syn på arbete och rekryteringsprocesser.

Det visade sig att svenskarna ljög i 18 procent av fallen och den siffran fick även tyskarna. Motsvarande siffra bland ryssar var 30 procent medan amerikaner, britter och australiensarna ljög i betydligt mindre utsträckning och hamnade på åtta procent, enligt undersökningen.

23 procent hade dåligt självförtroende i samband med intervjusituationer och kvinnor hade enligt undersökningen generellt sett sämre självförtroende än männen.

Attityd och personlighet

Det jobbigaste i rekryteringsprocessen var dock varken ansökan eller intervjusituationen, utan väntan på beskedet.

Hela 47 procent uppgav att “att vänta på besked” var värst, därefter kom “förbereda CV” (17 procent), gå på intervju (15 procent) och därefter ”att leta efter jobb”.

När det gäller vad som bäst avgör om man passar för ett jobb, svarade ungefär hälften att “attityd och personlighet” var viktigast. På andra plats kom arbetslivserfarenhet (23 procent). Utbildning, intervjuskicklighet, referenser och personlighetstest fick färre röster.