Ägarna: Bra med en granskning

Publicerad 2012-03-20

Oron för Lundin Petroleums omdiskuterade verksamhet har även spridit sig till aktieägarna.

Nu välkomnar ägarna granskningen av bolaget.

Den femte största ägaren, AMF, deltar även i dagens krismöte.

– Vi kommer att agera därefter, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF till Aftonbladet.

Var och varannan svensk har ett indirekt ägande i Lundin Petroleum. Och bland de mäktigaste aktiehajarna finns Sveriges största banker och fondbolag.

Nu försöker oljebolaget dämpa de institutionella ägarnas oro med ett krismöte i eftermiddag.

– Ja, vi kommer att vara där. Jag vet inte vem, men det blir någon från vår fondförvaltning, säger Mikael Lindh Hök, informatör på AMF till Aftonbladet innan mötet.

Ägare efterfrågar svar

AMF Försäkring och Fonder är femte största ägaren med drygt sju miljoner aktieposter i det omdiskuterade Lundin Petroleum.

Ägaren välkomnar granskningen av Lundin Petroleum.

– AMF tycker att det är bra med den granskning som sker av Lundin Petroleum och är medvetna om de allvarliga misstankar som är riktade mot bolaget. Det är bra att utredningen blir klar så snart som möjligt och vi kommer att agera därefter, skriver Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF i en kommentar till Aftonbladet.

Fler ägare ställer sig bakom granskningen. SEB är den sjunde största ägarna i bolaget.

– Vi följer hela tiden företagen som våra fonder är delägare i, så även i det här fallet. Det är bra att den här processen är igång och förhoppningsvis ska det ge några svar, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

Inte tagit ställning

Men AMF har ännu inte tagit ställning till sitt ägande och avvaktar.

– Vårt ingångsvärde är att gå dit för att se och lyssna på vad de har att säga på det här mötet. Sen kan jag inte svara på hur vi gör med våra investeringar oavsett vilken aktie det handlar om, säger Mikael Lindh Hök, informatör på AMF.

Enligt SEB och AMF är det viktigt att bolagen som deras fonder investerar i följer internationella konventioner och lagar, samt nationella lager.

– Sen har vi ju särskilda fonder för etiskt sparande för de kunder som vill vara säkra på vad de investerar i. Det är viktigt med olika slags erbjudanden, säger Anna Helsén.

Hur ser ni på kritiken från Läkare utan gränser, Human Rights watch och Amnesty mot Lundin Petroleum?

– Vi för en löpande diskussion med Lundin Petrolium. Det här är en komplicerad fråga, vilket det ofta blir när företag har verksamhet i konfliktområden. Därför återvänder jag till att det är bra att utredningen nu pågår, säger Anna Helsén.