23-åringens pappa om olyckan på Maldiverna

Uppdaterad 2012-04-13 | Publicerad 2012-04-12

Jonathan och Emma Gray dog när de skjutsades på en fyrhjuling av den svenske 23-åringen. Till vänster Jonathans mamma Cath.

23-åringen skjutsade ett nygift par när fyrhjulingen plötsligt kraschade.

Nu har svensken åtalats på Maldiverna.

– Kraschen tog två liv och skadade min son allvarligt, säger 23-åringens pappa i ett skriftligt uttalande till en lokaltidning.

Förra veckan åtalades 23-åringen för "olydnad mot ordningen" efter kraschen som kostade det det nygifta paret Jonathan och Emma Gray livet.

"Han blev medvetslös"

Fyrhjulingsolyckan inträffade i augusti 2011. I samband med medierapporteringen på Maldiverna efter olyckan valde 23-åringens pappa att skriva ett öppet brev.

– Min son skjutsade två gäster till andra sidan ön när han fick problem med fordonet och kraschade rakt in i ett träd. Kraschen tog två liv och skadade min son allvarligt. Han blev medvetslös vid kraschen och han vaknade upp en stund senare låg de två avlidna bredvid honom på vägen, skriver pappan.

"Förstår sorgen"

Enligt det öppna brevet slog 23-åringen larm så fort han kunde, och han ska trots sina egna skador ha hjälpt sjukvårdspersonalen med räddningsarbetet.

– Vi förstår sorgen hos de anhöriga som förlorat sina nära och kära i olyckan, skriver han.

– Den här olyckan är utan tvekan den mest tragiska händelsen i mitt liv.

Pappan skriver vidare att 23-åringen hade tillstånd att köra fyrhjulingen, och att han bistått polisen i deras utredning av olyckan.

Kan dömas till döden

Förra veckan åtalades svensken i domstol. Enligt åklagaren har svensken gjort sig skyldig till "olydnad mot ordningen" eftersom han skjutsade två personer på ett fordon som inte var anpassat för passagerare, uppger en av öns lokaltidningar.

Jonathan Davies mamma Cathy tror att allt är en tragisk olycka. Hon uppger till tidningen Halifax Courier att tanken på att svensken i värsta fall kan dömas till döden är skrämmande.

– Det kommer inte att ta Jay och Emma tillbaka. Det kommer inte att få oss att må bättre. Det verkar inte rätt. Jag tycker det är ganska motbjudande, säger hon till tidningen.

Aftonbladet har sökt 23-åringens advokat.