Svensk åtalad för dödsolycka på Maldiverna

Publicerad 2012-04-11

Fyrhjuling kraschade in i träd - brittiskt par på smekmånad omkom

Jonathan och Emma Gray dog när de skjutsades på en fyrhjuling av den svenske 23-åringen. Till vänster Jonathans mamma Cath.

Svensken skjutsade det brittiska paret på en fyrhjuling och krockade.

Paret dog och den 23-årige svensken åtalas enligt Maldivernas stränga sharialagar.

I värsta fall kan han dömas till döden – något som inte inträffat på nästan 60 år.

Semesterparadiset Maldiverna.

I augusti förra året ska den svenske 23-åringen ha skjutsat det nygifta paret Jonathan och Emma Gray på en fyrhjuling på ön Kuredu. Mannen tappade kontrollen över fordonet och körde in i ett träd, skriver maldiviska medier.

Det brittiska paret, som var på sin smekmånad, omkom. Paret lämnade efter sig en sex månader gammal bebis.

Sharialagar

Svensken åtalades för att ha orsakat olyckan enligt rubriceringen ”olydnad mot ordningen”. Och enligt landets hårda sharialagar kan svensken komma att dömas till döden. Straffet har däremot inte utdömts för liknande rubricerade brott sedan 1953, skriver BBC.

Jonathan Grays mamma har talat för svenskens sak.

– Jag tror fortfarande att det som hände var en tragisk olycka och inte ett resultat av några uppsåtliga eller skadliga avsikter, säger hon till BBC.

Rättegångens tredje förhandling kring åtalet har nu hållits och svenskens advokat argumenterade för att han inte skulle kunna dömas enligt de muslimska sharialagarna då han själv inte är muslim. Åklagaren höll däremot inte med, enligt maldviska tidningar.

Sägs ha erkänt

Enligt åklagaren ska svensken i ett tidigare förhör erkänt att han körde fyrhjulingen när den kraschade. Åklagarens påstående stöds av domaren i fallet. 

Advokaten säger dock att 23-åringen nekar till anklagelserna och att han inte direkt har erkänt att han körde fyrhjulingen.

ANNONS