Halkan skapar trafikproblem

Uppdaterad 2011-11-19 | Publicerad 2011-11-18

Olyckor, avåkningar och inställda bussturer.

Nu har ishalkan slagit till – och den skapar problem på vägarna.

SMHI har tidigare gått ut och varnat för halka från Värmland till Jämtlandsfjällen.

Vid 17-tiden krockade en personbil med en älg på E14 vid infarten till Undersåker i Åre kommun. Ingen person skadades i olyckan, men en jägare kontaktades för eftersök av älgen. Enligt polisen råder det blixhalka på platsen.

Vid 18-tiden inträffade en olycka på E45 vid Svenstavik.

– Det var ett par som skulle köra ut från en korsning och inte hann bromsa på grund av halt väglag. De touchade emot en annan bil, säger Maria Eddahar på länskommunikationscentralen i Jämtland/Härjedalen.

Ingen person skadades vid kollisionen, men polisen uppmanar nu trafikanter i hela länet att köra försiktigt.

– Det är halt i hela länet, säger Maria Eddahar.

I Dalarna slog halkan till redan under eftermiddagen. Det ställde till stora problem, framför allt i de västra och norra delarna av länet.

Nu har Bussbolaget Dalatrafik ställt in flera linjer helt och på andra sträckor tvingas man köra andra vägar.

– I de områden av länet där extrem halka råder kan vi inte ersätta med taxi eller annan transport. Vi hänvisar till force majeure, skriver företaget på sin hemsida.

Tidigare under dagen fastnade två av bolagets bussar i Tällberg. Den ena av dem gled rätt in i en häck och var nära att krascha mot ett hus, skriver Dalarnas tidningar på nätet.

Minusgrader och regn ställde också till det för bilister på vägarna i Dalarna under eftermiddagen.

I närheten av Sälen blev ett 20-tal bilar fast i backen på fjällvägen och många blev stående nedanför den. Inte heller en saltbil tog sig upp för backen. På Vasaloppsvägen körde fler bilar ner i diket. Även på E45 mellan Malung och Mora har problem rapporterats, skriver dt.se.

– Vi hade några tunga lastbilar också som blev stående, men nu har vi inte fått in något på flera timmar, säger Crister Nelefelt, vaktahavande befäl vid polisen i Dalarna.

Enligt honom har det saltats och sandats på de drabbade vägarna i länet.

I Hälsingland blev ishalkan påtaglig under fredagskvällen. Strax före klockan 21 körde en bil av väg 758 i höjd med Gammsäter i Nordanstigs kommun. Enligt polisens länsvakthavande befäl har några liknande avåkningar inträffat i Hälsingland på grund av halt väglag. Ingen människa har dock kommit till skada.

Här är årets bästa
vinterdäck