SBAB ökar vinsten sista kvartalet

Publicerad 2012-02-08

Nu kritiseras Anders Borg – "han säger en sak men gör en annan"

397 miljoner i rörelsevinst för sista kvartalet i fjol.

Det motsvarar 4,4 miljoner kronor per dag.

SBAB:s bokslut visar att banken är på grön kvist, finanskris till trots.

Nu kräver bland annat Miljöpartiet att Anders Borg ska sluta prata och istället agera mot bankernas stora räntemarginaler.

Det går bra nu. Den statliga banken SBAB redovisar en rörelsevinst på 397 miljoner kronor för fjolårets sista kvartal, en ökning med 37 miljoner kronor jämfört med samma period året innan.

Räntenettot steg till 458 miljoner kronor, från 385 miljoner kronor.

”Stabil utveckling”

"SBAB Bank hade under 2011 en stabil utveckling inom utlåningsverksamheten och kreditförlusterna var fortsatt låga", skriver Christine Ehnström, tillförordnad vd, i en kommentar till bokslutet.

Visserligen sjönk räntenettot totalt för året till 1 618 miljoner kronor, att jämföra med 1 762 året innan och för helåret sjönk även rörelseresultatet till 464 miljoner kronor, från 785 miljoner kronor.

Men enligt Christine Ehnström beror detta bland annat på "kostnader för att bredda SBAB:s produktutbud".

Provocerad Borg

Att bankerna gör supervinster på sina kunder, samtidigt som boräntorna förblir höga, är något som finansminister Anders Borg kritiserat.

– Jag tycker att det är provocerande att de upprätthåller sin lönsamhet genom att ha väldigt vida räntemarginaler mot hushållen i ett läge där samhällsekonomin skulle må bra av att de marginalerna minskade. Det är viktigt att vi sätter ett tryck på bankerna, sa han till Svenska Dagbladet igår.

Kritik mot Borg

Men Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund är kritisk till Anders Borgs roll i det hela.

– Tomma tunnor skramlar mest. Inte första gången han är ute och skramlar, men det händer inget. Bankerna ser igenom det och bryr sig inte så mycket. Det är oroande, säger han till Aftonbladet.

Alla förslag och möjligheter att påverka de delvis statligt ägda Nordea och SBAB för att sätta press på bankmarknaden har konsekvent röstats ned av Moderaterna, hävdar han.

– Det blir tydligare och tydligare att Anders Borg saknar viljan att faktiskt påverka det han nu kritiserar, vilket urholkar förtroendet för finansministern, säger Per Bolund.

– I SBAB är ju staten helägare och det finns alla möjligheter att sänka marginalerna där och pressa de andra bankerna att anpassa sig till mer normala räntemarginaler.

Delägare i Norgea

Han anser även att regeringen som delägare i Nordea borde använda sig av möjligheten att påverka inriktning och vinstmarginaler.

– När Nordea nu tar täten i vinstligan och driver de andra bankerna framför sig mot enorma vinster är det helt uppenbart att finansministerns hårda ord och hans lama handlingar inte hänger ihop.

Enligt Per Bolund borde staten från egen sida redovisa hur man agerat på styrelsemötena i Nordea.

– Man har känslan av att Anders Borg säger en sak men gör en annan.

Pressa med SBAB

Även Tommy Waidelich (S) säger till Aftonbladet att regeringen bör använda statligt ägda SBAB för att pressa räntorna.

– Det är mycket snack och lite verkstad. Anders Borg har nu femton eller sexton gånger pekat finger åt bankerna men han kommer inte med några egna förslag och utnyttjar inte sina egna instrument. Med SBAB kan han öka konkurrensen och sänka bolånemarginalerna.

Men Anders Borg sa senast igår till TT att han inte vill utnyttja det statliga ägandet via Nordea och SBAB.

– Nej vi är väldigt skeptiska till att ta stora risker på skattebetalarnas bekostnad. Finansspekulation ska vi reglera och kontrollera, inte själva delta i.

Aftonbladet har sökt Anders Borg för en kommentar.