Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

”Ingen mördare ska känna sig säker”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-27

400 ouppklarade mord i Sverige

Företagaren Bertil Fors fälldes i måndags för ett 24 år gammalt mord.

En triumf för Cold Case-gruppen i Malmö.

Men det finns 400 ouppklarade mordfall kvar.

– Ingen mördare ska känna sig säker, hur lång tid som än gått, säger Per Lidehäll, chef på Cold Case-gruppen i Malmö.

Gösta Fessé, 79, hittades ihjälslagen i sitt sovrum 1986 och under många år såg det brutala mordet ut att aldrig få en lösning.

Men så tog Skånepolisens Cold Case-grupp tag i fallet.

I september i fjol dök Fors namn upp när nya fingeravtryck hittades på föremål från mordlägenheten.

"Polisiär framgång"

I måndags fälldes Bertil Fors, 67, till tio års fängelse för mordet för mordet på Fessé. Fors hunnit skaffa två barn och bygga upp ett nytt liv med företag och fin villa under åren som gått.

– Det är klart att det är en polisiär framgång. Det är viktigt att lösa det grövsta brott vi har. Ingen mördare ska känna sig säker, hur lång tid som än gått, säger Per Lidehäll, chef på Cold Case-gruppen i Malmö.

Det finns en lång lista av ouppklarade "kalla" fall att ta tag i nu. Polisen i Skåne försöker se över två-tre per år.

– Jag kan inte svara på vilket vi kommer att ta tag i nu. Ett som alltid är aktuellt är fallet med den mördade pojken Emil Rittbo som sköts ihjäl av bankrånare 1993. Får vi bara ett halmstrå där så griper vi tag, säger Lidehäll.

"Komplicerad verklighet"

Men få "kalla" fall får en lösning. Gösta Fessé-fallet är det första som lett till en fällande dom. Att lösa gamla fall är inte lätt som man kan tro om man tittar på tv-serier som "CSI".

Där ser allt vansinnigt enkelt ut.

In med fingeravtryck eller dna i någon maskin och så "poff!", en reklampaus senare dyker gärningsmannen upp på skärmen.

Verkligheten är bra mycket mer komplicerad. Framförallt när det handlar om så pass gamla fall som de som de fem Cold Case-grupperna i Sverige har på sina bord.

– Det är svårt att bevara material så att de behåller sitt bevisvärde under så många år. Förr slängde man mycket spår för att man inte trodde det gick att göra något med det. Och vittnesuppgifter är ju knappt något värda när det handlar om gamla fall. Nog är det svårjobbat, säger Börje Sehlstedt på Stockholms länskriminals Cold Case-grupp.

Bultsax

Gruppen i Stockholm består numera bara av två personer och har de senaste två åren i det närmaste legat helt vilande.

– Det är så klart en prioriteringsfråga jag kan förstå men det är viktigt nu att det blivit en fällande dom nere i Lund. Att vi lyckas någonstans i Sverige, säger Sehlstedt.

I höst ska Cold case-gruppen i Stockholm ta nya tag. Just nu lägger de all kraft på ett snart 14 år gammalt mordfall från Visby. Christina Olofsson, 46, arbetade som nattportier på Wisby hotell och hittades mördad på morgonen den 12 december - slagen i huvudet ett stort antal gånger med en bultsax.

Även i Göteborg är Cold Case-gruppen liten trots att de har en hög på dryga 60 ouppklarade gamla brott på sitt bord.

Hitta sanningen

Gruppchefen Thomas Lager jobbar just nu med ett riktigt fult brott som han säger. En grov våldtäkt från 1995 på en liten flicka. Hon cyklade hem från skolan då en man hoppade på henne och våldtog henne. Han misshandlade henne mycket svårt. För att beskriva hur mycket våld han använde har det sagts att flickans cykelhjälm sprack.

– Det finns dna säkrad från brottet och vi topsar personer. Det finns en chans att klara upp detta, säger Thomas Lager.

Han är glad över nyheten att Skånepolisens jobb lett fram till. För han tycker jobbet är viktigt. Det är en chans att hitta sanningen bakom bortglömda brottsfall. Ge anhöriga svar. Visa gärningsmän att de aldrig ska känna sig trygga.

– Jag tycker att det är viktigt att jobba med gamla fall, det bidrar till en trygghet i samhället då folk får se att vi jobbar med de här gamla fallen. Att vi gör så gott vi kan, att vi inte ger upp. Visst, det är en lång väg till en fällande dom men det finns en möjlighet, och vi strävar efter den, säger han.