Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Tre miljarder till nya utbildningsplatser

Publicerad 2013-04-09

Regeringen satsar tre miljarder i år och nästa år för att ge fler som saknar fullständigt gymnasium möjlighet till utbildning.

12 400 platser ska skapas inom yrkesvux, praktik, arbetsmarknadsutbildning och högskola.

– Arbetslösheten ser ut att bita sig fast ett tag till, då är det bättre att unga utbildar sig än går arbetslösa, säger Jan Björklund (FP).

Det var vid en presskonferens på Stockholms Trafik- och fordonstekniska gymnasium i Huddinge som alliansledarna presenterade satsningen.

Det blir den enskilt största satsningen i vårpropositionen och kostar totalt tre miljarder kronor, två i år och en 2014. Totalt handlar det om 12 400 extra utbildningsplatser. Fördelade över

7 000 platser i yrkesvux, 3 000 praktikplatser, 1 000 utbildningsplatser inom arbetsmarknadspolitiken och 1 400 högskoleplatser inom ingenjörs- och sjuksköterskeutbildningar.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund är det framförallt unga som saknar fullständiga gymnasiebetyg som kommer dra nytta av satsningen.

Finns pengar

– Arbetslösheten är störst bland grupperna som aldrig fullföljde gymnasiet, säger han.

Att satsningen görs just nu, trots att det funnits ett hårt tryck på åtgärder en längre tid, förklarar regeringen med att man nu bedömer att det finns pengar.

– Vi bedömer att det finns ett utrymme för det i budgeten, säger Fredrik Reinfeldt, statsminister (M).

Jan Björklund tillägger att det dessutom beror på att arbetslösheten ser ut att bita sig fast en längre tid än vad som tidigare beräknats. Och att man därför väljer att förlänga satsningar som tidigare gjorts.

”Bättre än bidrag”

– Vi får ta ur statsbudgeten. Det är ju bättre att ungdomar utbildar sig och lär sig saker än att bara gå arbetslösa och gå på bidrag, säger han.

Men regeringen presenterade också en satsning på infrastruktur och regional tillväxt vid sitt besöket på yrkesgymnasiet. Bland annat omfördelas pengar som sparats in på låga räntor till drift och underhåll av järnvägen under 2013.

Utöver detta satsas också sammanlagt 80 miljoner kronor till län som bedöms ha drabbats särskilt hårt av lågkonjunkturen. Det är Blekinge, Skåne, Värmland, Kronoberg, Gävleborg, Kalmar, Västmanland och Södermanland.

– Jag tror att det blir ett välkommet tillskott till de regioner som drabbats hårdast, säger näringsminister Annie Lööf (C).

Enligt Annie Lööf kan pengarna komma att användas till till exempel företagsfrämjande åtgärder.

– Det kan vara att man sätter upp omställningskontor tillsammans med arbetsförmedlingen så att människor som varslats kan komma i nytt arbete eller utbildning, säger hon.

"Lappar och lagar"

Reaktionerna från oppositionen lät inte vänta på sig. Miljöpartiets ekonomiska talesperson Per Bolund tycker att regeringen tar ett steg i rätt riktning – men att det behövs mer.

– Generellt är det positivt att de kommer med någon form av satsning, i den konjunktur som är nu för att stimulera ekonomin. Men vi tycker det är en för tam satsning, särskilt när det gäller universitet och högskola. Där har de först gjort en neddragning på 15 000 platser och för att nu komma med en liten, liten återställare, säger han.

Miljöpartiet efterlyser också större satsningar på tågtrafiken. Inte bara underhållet utan också nya pengar till ny järnväg.

– Vi tycker man borde komma med besked om att tidigarelägga nya sträckor.

Även Socialdemokraternas talesperson i ekonomiska frågor, Magdalena Andersson, är tveksam.

Hon menar att regeringen "lappar och lagar sådant som inte fungerar". Bland annat eftersom den tidigare neddragningen på utbildningsplatser, nu justeras.

Hon i frågasätter dock också hur regeringen finansierar sin satsning och menar att det finns oklarheter kring en miljard kronor.

– Om man tittar på siffrorna från i höstas är det inte uppenbart att det finns något reformutrymme som man kan finansiera den här satsningen med under innevarande år, eftersom man då inte klarade överskottsmålet enligt någon av de tre indikatorer som regeringen har, säger Andersson till TT.

Sjöstedt: "Inte glömma att vi har 420 000 arbetslösa"

Enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt är det riktigt att satsa på utbildning i det läge som nu råder.

– Samtidigt måste vi komma ihåg att ungefär 420 000 personer går arbetslösa idag, så borgarnas blygsamma satsning räcker inte långt. Om de hade låtit bli att sänka bolagsskatten hade de 16 miljarderna kunnat användas till att bekämpa arbetslösheten på riktigt. Vad Sverige behöver, och vi föreslår, är investeringar som skapar arbetstillfällen, säger han.