Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Extremsmältning på Grönland – 18 miljarder ton is borta

Uppdaterad 2021-09-29 | Publicerad 2021-07-31

Under tisdagen inträffade en extrem smältning av is då ett område lika stort som amerikanska delstaten Florida smälte på Grönland.

Orsaken är klimatförändringarna, menar experter.

– Issmältningen på Grönland har blivit alltmer allvarlig och nyckfull, säger forskaren Thomas Slater till CNN.

Följ ämnen

Sinnebilden av Grönland innehåller inte sällan vackra vyer och ett kallt isbeklätt landskap.

Men bilden håller på att förändras i takt med att isarna smälter bort.

I torsdags nådde temperaturen 23,3 grader och prognoserna pekade mot ett värmerekord, enligt Danmarks meteorologiska institut.

– De senaste dagarna har ett högtryck legat stilla över området. Det har gett massor av sol och lugna vindförhållanden, säger meteorologen Marie Timm.

Isarna smälter med rekordfart.

En tredjedel av Sveriges yta

De höga temperaturerna har resulterat i en extrem smältning av Grönlands glaciärer. Något som bara skett tre gånger det senaste decenniet.

Sedan i söndags har 18,4 miljarder ton is smält.

Bara under tisdagen smälte 8,5 miljarder ton is. Den mängden is hade räckt för att täcka hela den amerikanska delstaten Florida med fem centimeter vatten, beräknar FN-organet Meteorologiska världsorganisationen.

Eller landet Uruguay.

Eller en dryg tredjedel av Sverige yta.

2019 inträffade en liknande extremsmältning. Den var värre vad det gäller volym, men ytan som smält denna gång är större, skriver CNN.

Klimatförändringarnas konsekvenser

I forskarvärlden råder konsensus om att klimatförändringarna, vilka orsakar temperaturökningar och stigande havsnivåer, är orsakade av mänsklig aktivitet.

Förvisso kan enskilda väderhändelser vara en naturlig variation i väderleken.

Men den omfattande trenden med smältande glaciärer ska förstås som ett resultat av klimatförändringarna, säger Ted Scambos forskare vid University of Colorado till CNN.

– De senaste decennierna eller seklerna är det extremt ovanligt att temperaturerna passerar fryspunkten på Grönlands topp.

Thomas Slater, forskare vid University of Leeds, är inne på samma spår.

– I takt med att atmosfären blir varmare över Grönland kommer händelser som den extrema smältningen bli mer frekvent förekommande.