Bly och arsenik hittat i vanliga tamponger

Petra Hedbom/TT

Publicerad 19.07

Tamponger från flera olika märken som säljs inom EU innehöll potentiellt giftiga metaller enligt en ny studie. Arkivbild.

Arsenik, bly och kadmium. Det är ämnen som finns i flera populära tampongmärken. Det framgår av en ny amerikansk studie och resultaten oroar forskarna.

Det är forskare vid universitet Berkeley i USA som analyserat innehållet i 30 tamponger från 14 olika märken från EU, Storbritannien och USA, rapporterar SVT.

Analyserna visar att samtliga innehåller potentiellt giftiga metaller som som arsenik, bly och kadmium. Detta gällde även de tamponger som marknadsförs som ekologiska. De ekologiska innehöll dessutom högre halter av arsenik än övriga.

Det är inte klarlagt om metallerna som upptäckts i tampongerna ger några negativa hälsoeffekter hos kvinnorna som använder dem.

– Nu måste vi undersöka hur stor halt av metallerna från tampongerna som kroppen kan ta upp. Speciellt då tamponger används i en känslig kroppsdel som lätt kan absorbera vad det exponeras för, säger Kathrin Schilling, en av forskarna bakom studien, till SVT.

SVT har varit i kontakt med Kemikalieinspektionen som uppger att de i nuläget inte planerar att göra en tillsyn eftersom det inte finns regler så finns det inga gränsvärden att jämföra med.

ANNONS