Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Macron: Ingen ny regering innan OS är över

Uppdaterad 2024-08-08 | Publicerad 2024-07-24

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer inte att utse en ny premiärminister, och därmed inte en ny regering, innan Olympiska spelen är slut.

– Vi måste självklart koncentrera oss på OS nu fram till mitten av augusti, har presidenten sagt till tv-kanalen France 2.

Uttalandet fick företrädare för vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) att se rött.

Partiledaren för vänsterradikala Okuvade Frankrike – det största partiet i alliansen – Jean-Luc Mélenchon anser att presidenten använder OS som förevändning för att behålla makten.

”Han (Macron) vägrar erkänna valresultatet”, skriver han på plattformen X.

Nya Folkfronten fick flest mandat i parlamentsvalet, men långt ifrån egen majoritet. Den brokiga koalitionen har haft svårt att enas om en kandidat till premiärministerposten. Efter många vändor utsågs Lucie Castets, en nästan helt okänd ekonom som tidigare arbetat på Finansdepartementet.

Men eftersom inget block fick majoritet i parlamentsvalet kommer det bli svårt för en premiärminister att utse en regering som godkänns av parlamentet.

– Frågan är vilken majoritet som kan skapas i parlamentet så att en fransk regering kan anta nya reformer och en budget och föra landet framåt, sade Macron i tv-intervjun som sågs av 6,3 miljoner fransmän.

– Partierna måste lämna sina bekvämlighetszoner och börja kompromissa, sade han.