Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Inga besked om långdistansvapen mot Ryssland

TT-AFP

Publicerad 2024-09-14 06.30

Joe Biden och Keir Starmer vid fredagens möte i Vita huset.

Det är ännu oklart om Ukraina får grönt ljus att använda donerade långdistansvapen mot mål djupt inne i Ryssland.

Diskussionerna väntas fortsätta i samband med FN:s generalförsamling nästa vecka.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer sade efter fredagens möte med USA:s president Joe Biden att de två haft en bred diskussion om strategin gällande Ukraina, men att det inte var ett samtal som kretsade ”kring en specifik förmåga”.

Inför samtalet kom uppgifter om att Starmer planerade att pressa Biden att stötta hans plan om att låta kryssningsrobotar av typen Storm shadow, som britterna skickat till Kiev, få skjutas djupt in på rysk mark.

Men enligt Labourledaren lär frågan diskuteras vidare i samband med att FN:s generalförsamling möts i New York nästa vecka, tillsammans med en ”vidare grupp individer”.

Biden har varit restriktiv vad gäller ett godkännande. Men uppgifter om att Ryssland får nya leveranser av drönare och robotar från Iran har aktualiserat frågan om utökade möjligheter för Ukraina att använda långdistansrobotar.

Under torsdagen varnade den ryske presidenten Vladimir Putin för att ett grönt ljus för Ukraina att slå med avancerade vapen mot mål längre in i Ryssland skulle innebära krig med Nato. ”Det skulle på ett grundläggande vis förändra konflikten”, enligt Putin.