Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Hård kritik mot Israel efter hjälptragedin

Publicerad 2024-08-02

World Central Kitchens fordon, efter beskjutningen i ett israeliskt luftangrepp i början av april.

Israels militär begick flera allvarliga misstag och överträdelser då sju internationella hjälparbetare dödades i ett luftangrepp i Gaza i april. Det fastslår en utredning tillsatt av Australiens regering.

I början av april dödades sju hjälparbetare från hjälporganisationen World central kitchen (WCK) i en israelisk flygräd, något som fördömdes i starka ordalag internationellt.

Israels militär (IDF) klandras i Australiens utredning för att ha felbedömt situationen och brutit mot säkerhetsprotokoll.

Flaggat fordonen

Tre fordon i hjälpkonvojen attackerades ett efter ett i relativt snabb följd, konstaterar utredaren Mark Binskin, tidigare flygvapenchef i Australien.

Attacken skedde sedan en israelisk övervakningsdrönare flaggat fordonen efter att ha larmat att säkerhetspersonal kopplad till hjälporganisationen bar vapen.

Binskin kallar militärens handlande förvirrat. Israel upptäckte misstaget först när rapporter om attacken började cirkulera på sociala medier ungefär en timme senare, enligt utredningen.

Israel avskedade två militärer och tre andra tillrättavisades efter händelsen, beslut som Binskin stöder.

Utkräver ansvar

De sju som dödades i angreppet var tre britter, en polack, en australier, en palestinier och en person med dubbelt medborgarskap i Kanada och USA.

Australiens utrikesminister Penny Wong säger att ansvarsutkrävandet gentemot Israel inte är över.

– Den australiska regeringen kommer att fortsätta tills ordentligt skydd för hjälparbetare är på plats, säger hon och tillägger:

– Det bästa skyddet för hjälparbetare och civila är en vapenvila.