Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Guterres: Libanon får inte bli ett nytt Gaza

TT-AFP

Publicerad 2024-06-21

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.

FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för ”krigisk retorik” från Israel och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah.

– För att tala klarspråk: Människorna i regionen och folk över hela världen har inte råd att Libanon blir ett nytt Gaza, säger han.

António Guterres är oroad över en utvidgad konflikt mellan Israel och libanesiska Hizbollah. Efter hot om storkrig från båda parter säger han på en pressträff att de stridande riskerar att orsaka en katastrof ”bortom vår fantasi”.

– Risken för att konflikten i Mellanöstern ska utvidgas är reell, och måste undvikas, säger han.

– Ett överilat drag, en felbedömning, kan utlösa en katastrof som når långt bortom gränsstriden.

Hizbollah och Israels militär har i stort sett dagligen skjutit mot varandra sedan den 7 oktober i fjol.

I veckan eskalerade spänningarna när Hizbollah publicerade filmklipp som uppges visa bland annat hur drönare fotograferat militär infrastruktur i Israel. Kort efter det meddelade den israeliska militären att en operativ plan för en offensiv i Libanon godkänts.

”I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att förstöras och Libanon drabbas hårt”, sade Israels utrikesminister Israel Katz i ett uttalande.

Vilket Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i sin tur i ett tal besvarade med:

– Låt fienden än en gång få veta att om ett fullskaligt krig förklaras mot Libanon så kommer vi att utkämpa det utan begränsningar.