Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Biden uppmanar till fred i sista FN-talet

Tina Magnergård Bjers/TT, Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-09-24 16.51

FN:s generalsekreterare varnade för att utvecklingen i världen ”inte är hållbar” när organisationens generalförsamling inleddes.

Men USA:s president Joe Biden ville sprida framtidshopp i sin svanesång i FN:

– Saker kan bli bättre. Lita på mig, jag vet.

Krigen i Mellanöstern och Ukraina kastade tunga skuggor när världsledare samlades på måndagen i New York för det som ibland beskrivs som en cocktailkantad talarstafett: FN:s generalförsamlings allmänna debatt.

Först ut var FN:s generalsekreterare António Guterres som anslog en varnande ton: om klimatförändringar, förtryck och så de pågående krigen i Mellanöstern, Ukraina och i Sudan:

– Vi kan inte fortsätta på detta vis, säger Guterres och anklagade ett antal, icke uttalade, länder att de tror att de kan få ”ett frikort från fängelse”.

”Avsluta kriget”

Men mest emotsedd var den amerikanske presidenten Bidens fjärde och sista tal i generalförsamlingen. Han inledde med att blicka bakåt i de mer än sex decennier av historisk utveckling som han själv varit med om, och där forna konflikter har lösts.

– Allt det som jag har sett och allt det vi har gjort tillsammans visar att det finns en väg framåt.

Därefter övergick han till de realpolitiska kriser som tynger världen. Han gick till angrepp mot Kreml och det ryska invasionskriget i Ukraina.

– (Ryske presidenten Vladimir) Putins krig har misslyckats. Ukraina är fortfarande fritt. Och Nato och är större än någonsin, med två nya länder: Sverige och Finland.

– Vi kommer aldrig låta Ukraina falla, fortsatte Biden och fick den första applåden i talet.

Sedan kommenterade han den eskalerande krisen i Mellanöstern. Budskapet från USA:s president var koncist:

– Avsluta detta krig nu, sade Biden och uppmanade parterna att ”slutföra den fredsuppgörelse” som medlarländerna USA, Egypten och Qatar står bakom.

Biden krävde också att Israel och Hizbollah måste avsluta eskaleringen av striderna som drabbar Libanon.

Omedelbart mothugg

Men Biden och FN-chefen fick mothugg direkt av näste talare, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

– Det är inte bara barn som dör, det är hela FN-systemet som dör i Gaza.

Det är oklart om Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att tala i generalförsamlingen. Från Israel hälsade premiärministern att attackerna mot Hizbollah fortsätter.

Senare under tisdagen ska Irans nye president Masoud Pezeshkian tala, under veckan kommer även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att framträda. Ryssland representeras av utrikesminister Sergej Lavrov.