Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Körde nästan ihjäl kvinna med vattenskoter - nu döms han igen

Publicerad 2024-10-24 10.42

Den 31-årige mannen körde nästan ihjäl en kvinna som simmade i Mälaren.

Nu har han dömts för vårdslöshet i sjötrafik två gånger till.

– Systemet är inte avskräckande, kriminella skrattar åt det här, säger åklagare Alexander Malmgren.

I juni 2013 fick en kvinna i 40-årsåldern svåra skallskador och överlevde mirakulöst när mannen körde på henne med sin vattenskoter i Mälaren utanför Stockholm.

Då hittades han med hjälp av vittne och tv-programmet Efterlyst på TV3. Mannen dömdes i hovrätten för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i sjötrafik till dagsböter.

Efter domen har mannen fortsatt att terrorisera folk på sjön. 2022 stoppades han av sjöpolis för att ha kört 21 knop vid Stora Essingen, där hastighetsbegränsningen är 7 knop. Då dömdes han även för olovlig körning, eftersom förarbevis för vattenskoter hade införts.

Stoppades av kustbevakningen

Nu har mannen dömts ännu en gång. Den här gången stoppades han av kustbevakningen på Riddarfjärden i centrala Stockholm, där han i hög hastighet körde mellan oskyddade kanotister och småbåtar, något som oroade en kustbevakningsbesättning så mycket att den kallade på förstärkning.

”Han behövde stoppas för att det var stor risk att fortsatt körning skulle sluta med att han själv eller någon annan skulle skadas.”, sade kustbevakningschefen som deltog i insatsen.

Alexander Malmgren, åklagare i Göteborg, är djupt kritisk till att lagen är så tandlös mot den här typen av skoterförare.

– Det finns en liten klick människor som skiter i alla regler och fortsätter att köra hänsynslöst, även när de har förarbevis, säger kammaråklagare Alexander Malmgren.

”Behöver trycka på”

Han menar att straffen måste skärpas eftersom allmänheten riskerar att drabbas av ett fenomen som är svårt att skydda sig mot.

– Jag och många andra anser att staten måste avskräcka det här beteendet. Man behöver trycka på med en rejäl påföljd. Sen behöver man förverka vattenskotern för ägaren, säger Malmgren.

Kvinnan som blev påkörd 2013 avböjer att kommentera de nya domarna, men berättade i samband med det första åtalet mot mannen att olyckan har begränsat hennes liv.

– Till sjöss råder vilda västern. Det behövs tydligare regler för att öka säkerheten. Mitt liv har förändrats helt. Nu är jag ständigt rädd att bli påkörd eller råka ut för en olycka. Jag är inte trygg någonstans, sa kvinnan till Aftonbladet i en tidigare intervju.

Vid de senaste två domarna har mannen dömts till dagsböter på 3000 respektive 2000 kronor. I fallet med den påkörda kvinnan dömdes mannen till 3000 kronor i dagsböter och cirka en kvarts miljon kronor i skadestånd.

Följ ämnen i artikeln