Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Raseri bland Trumpanhängare efter dom

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-05-31

Anhängare till expresident Donald Trump, fotograferade utanför domstolen i New York i torsdags.

”Fullkomligt galet”. ”Ett misslyckande för rättssystemet”. ”Chockerande”.

Magaanhängare och republikaner reagerar med ilska och misstro på den fällande domen mot expresident Donald Trump.

”Total galenskap”, anser väljaren Aaron, som inte vill uppge sitt efternamn, enligt tv-kanalen Fox News.

– Det är valpåverkan. Vi har en toppkandidat som leder i alla mätningar, säger Aaron, som bor i vågmästarstaten Michigan, och lägger till att domen gör honom än mer benägen att rösta på Trump i höstens presidentval.

Liknande kommentarer fälls från så kallade Magaanhängare i flera delar av landet.

”Det enda Trump är skyldig till är att göra Amerika stort igen. Den riktiga domen kommer i november”, skriver väljaren Aaron Mendiola från Texas till tidningen The New York Times.

Politiskt motiverad?

Utanför domstolen i New York har såväl anhängare som motståndare till expresidenten samlats i veckor. När den fällande domen kom bröt raseri ut bland en mindre grupp Trumplojalister där, skriver Politico. Män i röda Magakepsar skanderade ”icke skyldig” och skrek svordomar.

New Yorks borgmästare Eric Adams meddelar att stadens polis satts i hög beredskap för att hantera eventuella protester i ljuset av domen.

Ilska och misstro präglar även de politiska reaktionerna. Republikanen Mike Johnson, talman i representanthuset, hävdar liksom Trump själv att rättegången är politiskt motiverad.

”President Trump kommer med rätta att överklaga denna absurda dom – och han kommer att vinna!”, säger Mike Johnson i ett uttalande.

Leder i mätningar

Partikamraten och representanthusledamoten Marjorie Taylor Greene skriver på X att domen river upp större vrede bland väljare än vad som märks i medier.

”Jag har inte sett en enda intervjuperson i de stora kanalerna ge skäligt uttryck för det amerikanska folkets ilska och avsky gentemot Trumps fällande dom”, twittrar Trumplojalisten.

Den drygt sex veckor långa rättegången har inte påverkat Donald Trumps popularitet nämnvärt. 47,6 procent av amerikanerna säger att de skulle rösta på expresidenten om det var val i dag, att jämföra med 46,7 procent för sittande Joe Biden. Trump leder också i samtliga sju avgörande vågmästardelstater, enligt Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.